Care e treaba cu smartphone-ul “made in Vâlcea”?

Serios, știe să-mi explice cineva? Că nu înțeleg de ce cineva împinge povestea asta dubioasă pe la toate saiturile de știri din România.

Anume:

La Râmnicu Vâlcea, patru tineri au construit un smartphone românesc, într-un garaj, întocmai ca legendarul antreprenor. Deşi nu e primul smartphone de producţie românească, succesul tinerilor IT-işti a ajuns deja la urechile unor cumpărători: au 130 de precomenzi. (digi24)

Ei, ce mai aflăm din articolul ăsta (și din altele aproape identice): antreprenorii sunt patru la număr, trei “IT-ști” și un absolvent de Conservator. Nu zice nimeni ce fel de IT-ști sunt. Ce background au, sunt programatori? Fac saituri web? Sunt ingineri? Știu să programeze un chip? Știu să facă design industrial? Design de PCB-uri? Ah, asta cică da (“Ştefan Epistatu, iniţiator proiect: Placa de bază este concepută sută la sută de mine”). O să-și facă singuri softul? O să-și facă singuri ringtone-urile? Altă utilizare pentru menestrel nu văd.

Ce mai știm: nu știm ce procesor o să aibă, dar aș putea specula că o să fie un MediaTek generație veche, să zicem 2014, pe 28nm, gen Helio X10. Singurul motiv pentru care te-ai lăuda că pui baterie de 15.800 mAh ar fi să compensezi pentru un hardware FOARTE ineficient dpdv al consumului de energie. Sunt curios cum arată un telefon cu 15.800 mAh pe el, probabil ca Motorolele alea blanao din vremurile bune.

Apoi: “Carcasa este din aluminiu şi vine din China, alături de display, iar unele componente sunt printate 3D în atelierul din Vâlcea. Camera foto de pe faţă are 13 megapixeli, cea de pe spate 8, iar rezoluţia ecranului este de 1920X1080.”

Îmi place foarte mult cum e scris articolul. Lasă constant loc de îndoială și de speranță că nu e de fapt doar un telefon importat din China. Nu șefule, e făcut aiciea în România, e printat 3D să mor io.

Să facem o listă a componentelor posibile dintr-un telefon care pot fi tipărite 3D:

 • carcasă

Să facem acum o listă a componentelor care nu pot fi tipărite 3D, cel puțin nu cu resursele unui startup din Vâlcea care nu are fonduri, nu are produs, nu are investitori și are doar un vaporware împins cu forța către site-urile de știri:

 • piesele electronice de pe placa de bază, gen procesor, memorii, fișe de conectare
 • senzorii foto, lentilele și subansamblele aferente
 • ecranul
 • bateria aia blanao

Așadar da, e posibil să fabrice carcasa chiar aici în România. Ah stai, că asta vine din China și oricum nu poți printa 3D cu aluminiu.

Apoi aflăm că punctul forte al telefoanelor va fi garanția. Se strică softul, se strică aparatul? Îți dăm unul nou! De ce nu îl repară nu scrie în articol, dar ok.

Apoi aflăm așa:

a) “O sută treizeci de telefoane au fost deja plătite şi urmează să fie livrate la începutul anului viitor.”
b) “urmând ca din ianuarie 2018 în Râmnicu Vâlcea să fie deschisă şi o linie de producţie.”
c) “Romulus Ghinoiu, cumpărător: Când am văzut telefonul, mi-a plăcut, se mişcă foarte bine, are un procesor rapid. cu siguranţă o să-l cumpăr şi pentru angajaţii mei.”

Dacă vă uitați la clipul din articol, băieții au în mână un telefon finisat, ca nou, ieșit de pe o linie automată de producție. Linie de producție pe care n-o au, după cum zic chiar ei. Apoi arată o mașinărie de printat 3D care nu printează nimic concret, apoi îl arată pe unul din băieții ăia cum lipește o piesă pe o placă de bază folosind un ciocan de lipit. Nu știu dacă ați văzut vreodată interiorul unui telefon și finețea cu care sunt lipite componentele alea acolo. Cine a văzut va râde cu toate părțile corpului la gândul că cineva face un telefon cu mâna lipind ca Dorel cu ciocanul ăla de lipit procesorul și memoriile în placa de bază.

Ah, și să nu uit, clientul ăla care a fost impresionat de telefon și o să ia și angajaților? Romulus Ghinoiu ăla? “Tânăra speranță a PMP-ului Vâlcean” care are o firmă de branding și marketing în Vâlcea? 100% nu are nicio legătură cu țeapa asta și e doar un client mulțumit căruia i-a plăcut cum se mișcă telefonul inexistent fabricat în Vâlcea.

Update, că am găsit telefonul: poate chiar a fost impresionat, caz în care sunt curios cât a dat pe telefon, că la chinezi telefonul din clip se vinde pe la 100 de euro.

13 thoughts on “Care e treaba cu smartphone-ul “made in Vâlcea”?

 1. Am vazut si eu stirea dar nu am inteles mare lucru despre procesul de productie. Am impresia ca acest telefon este made in Valcea asa cum Allview este “produs” la Brasov. Cel mai probabil s-a mers tot pe modificari la O.S. si rebranding-ul unui barebone “Made in China”.

 2. Asta înseamnă să fii corporatist: să ții cu multinaționala, restul be damned to smithereens. Dacă erau de la corporație, era meritul corporației străineze.

  1. Sugerezi că dacă ar fi fost o corporaţie care să mintă foarte evident în legătură cu un presupus viitor produs, aş fi lăudat chestia asta?

 3. Pistolul de lipit nu-l poti apropia de integrate pentru ca ala functioneaza pe baza de electromagnetism si prajeste orice SMD din imediata apropiere. Cred ca ori vorbim de prostie crunta ori de trolling ordinar pentru ca orice IT-ist cu minime cunostinte electronice stie ca pistolul de lipit era util pe vremea televizoarelor cu lampi si nici atunci nu era 100% sigur.

 4. Se poate face în România proiectarea plăcii de bază, se pot alege componentele, se paote face un design, dar telefoanele tot în China sunt produse. Eu nu cred că poate cineva produce telefoanele aici.

  1. Well asta zic şi eu, dar omul ăla zice clar că din ianuarie or să aibă linie de producţie la Vâlcea, deci cineva minte, ori noi ori ei.

 5. Eu inteleg entuziastmul oamenilor visavis de produse hardware proiectate si construite la noi in tara, doar ca cine se pricepe cat de cat stie ca acest lucru este aproape imposibil. Cel putin nu e posibil dpdv economic. Daca isi pune cineva in minte sa il faca la noi poate aduce piesele si le lipeste aici cumva, dar n-ai cum sa il scoti la pretul la care il fac chinezii, nici daca importi si ceva muncitori de acolo si linia de asamblare si managementul de acolo.

  Pana acum singurul hardware de referinta facut 100% in RO sunt validatoarele UTI din RATB. Si stim cu totii cat de bune sunt: inca ma mir cand vad oameni naivi care pun cartela pe zona pe care scrie “puneti cartela”, in conditiile in care acela este singurul loc unde NU poti valida cartela.

  In fine, astept sa imi dea si tata link cu stirea asta cu telefonul valcean (sunt din Valcea, apropo), semn ca a ajuns in toate colturile internetului…

 6. Astazi, pe 1, era anuntata cu mare tamtam inca de o luna, lansarea a ceea ce se numea “primul telefon romanesc”. Dar inca nu il vedem. Ce jale! Gasind acest articol, sunt doar amuzat. Unde e dom’le “Tinker”? Ca azi era lansarea lui.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.