Am jubilat

Weekendul ăsta mi l-am petrecut la Târgu Jiu, în judeţul unde Victor Ponta e deputat de zece ani, unde mai vine din când în când să taie o panglică imaginară sau să-şi asume merite pentru investiţii private cu care nu are absolut nicio legătură (cum ar fi mall-ul proaspăt inaugurat). Aici l-am ştampilat cu sete pe Iohannis şi tot aici m-am bucurat la aflarea veştii că sasul a câştigat.

Mai mult decât vestea că a câştigat mă bucură procentajul cu care a câştigat. Zece procente în plus înseamnă că n-o să se apuce nimeni să facă spume la gură că s-au furat alegerile: mai bine de un milion jumate de voturi sunt atât de greu de furat, încât nici PSD-ul n-a reuşit să o facă.

M-am bucurat când duminică, puţin după ora 20, având deja exitpoll-urile de la ora 19:00, dobitocii de la Antena 3 s-au făcut pământii la faţă şi au devenit brusc serioşi. Şi m-am bucurat nespus când, la 20:30, Gâdea a început să îndemne românii să iasă la vot zicând că “orice vot contează”. Atunci am ştiut cât de frică le e şi ce şanse reale are Iohannis.

M-am bucurat când am văzut câtă lume din diaspora stă la coadă la vot. Ei au decis preşedintele, însă nu prin numărul în care au reuşit să voteze, ci prin scandalul care s-a creat în jurul lor. A fost un joc de domino în care piesa critică, cea dintâi, a fost răsturnată chiar de PSD, care s-au împuşcat în picior în turul I, îngreunând procesul de vot în străinătate. Poate, doar poate, dacă n-ar fi făcut-o atât de pe faţă, nu s-ar fi indignat atât nici cei dinafară, nici noi, cei din ţară, şi ar fi fost alta prezenţa la vot. Şi poate, doar poate, rezultatul final ar fi fost altul.

M-am bucurat să văd că am greşit zicând că relevanţa Internetului e cât o injecţie într-un picior de lemn când vine vorba de alegeri. Poate atunci aşa a fost, în raport cu toată nebunia pro-Macovei, însă de data asta Internetul a livrat. Nu doar glumele noastre de două mărci de pe Twitter şi Facebook; Internetul a fost cea mai puternică unealtă de comunicare pe tot parcursul zilei de duminică. M-am contrat pe Facebook cu Alex pe tema asta şi, de data asta, a avut dreptate.

M-am bucurat să văd că şi în judeţele unde în mod tradiţional ar câştiga Ponta, a câştigat la o distanţă foarte mică – sub 60% pentru judeţele în care nu s-a făcut pe faţă turism electoral.

M-am bucurat că există un post de televiziune profesionist, echidistant, căruia în afară de SEO-spam pe alegeri şi mizeria aia cu hologramele nu am ce să-i reproşez. Anume, Digi24, care ca bonus e şi singurul post de ştiri care transmite în HD.

M-am bucurat să văd că am crescut, ca naţie, în ochii Europei. Care consideră că ne-am maturizat, că după 25 de ani avem o şansă serioasă la democraţie adevărată.

M-am bucurat să văd ieri un Victor Ponta umil, îmbrăcat casual, care îşi recunoaşte înfrângerea şi o dă la pace. Om vedea ce pregăteşte pentru viitor. La fel cum sunt curios şi ce va face Iohannis de aici încolo. Nu e nici pe departe salvată ţara doar cu atâta lucru.

Dar m-am bucurat. A fost un weekend bun.

2 thoughts on “Am jubilat

  1. De unde ai scos ca am crescut ca natie in ochii Europei? Eu ma invart in niste medii politice destul de sus puse si pot sa spun linistita ca nimeni nu ia in serios Romania la nici un capitol.
    Citeste ultimele pagini din cartea De ce este Romania altfel, de Lucian Boia, ca sa intelegi mai bine felul in care suntem noi vazuti in afara tarii dpdv politic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.