Google Chrome, cel mai scump browser web

1.299 de dolari.

chromebook

Atât costă nou-lansatul laptop Google Chromebook Pixel (site). 1300 de dolari pentru un i5 cu 4GB RAM cu 32 GB de storage. 1300 de dolari pentru un ecran touch nedetaşabil, incomod să-l controlezi cu degetul, dar cu 14 bulioarde de pixeli. 1300 de dolari pentru un laptop pe care nu poţi să-ţi pui Windows, ci doar să rămâi cu Chrome OS. Măcar Chromebook-ul ăla de 250 de dolari e 250 de dolari. Fără storage local (32GB e pentru sistem de operare şi nişte poze/filme), doar cloud, specificaţiile tehnice devin irelevante, Chrome OS rulând şi pe toaster.

Practic, e un browser Google Chrome împachetat în aluminiu. Şi costă 1300 de dolari.

15 thoughts on “Google Chrome, cel mai scump browser web

  1. Nu ai prins ideea. E un device prototip prin care Google vrea sa arate ca un Chromebook nu trebuie sa fie facut din hardware slab, ci se poate pune si ceva putere sub carcasa.

    Si mai ai si 1TB spatiu pe Drive pentru 3 ani in banii aia.

  2. E o risipă de hardware, aia e. E un device frumos, puternic, care devine inutil offline. Nu zic că îmi displace ideea de Chromebook sau cloud, zic doar că hardware puternic e inutil pentru aşa un device, iar banii ăştia sunt prea mulţi pentru un sistem de operare atât de limitat.

  3. Mda, de acord cu @Ovi. Raportul hardware / limitari e destul de mare si adaugandu-se pretul, nu prea mi-as lua asa ceva, dar accept cadouri :)

  4. Asta nu pare sa aibe vreo noima, dar Chromebook-ul de la Samsung chiar mi-a placut … 249$ cu 100GB cloud storage. Cu asta de 1200 nu prea stiu ce-ai putea face … eventual sa vezi cate fereste in ferestre in ferestre in ferestre in ferestre in ferestre in ferestre in ferestre cu gif-uri poti deschide …

  5. deja este o varianta de linux (Mint parca) ce se poate instala lejer pe el. Din momentul asta articolul tau nu mai are sens :)

  6. @iulian: e irelevant, căci în banii ăştia îţi iei hardware mai bun şi fără locked bootloader. E ca şi cum ai zice că îşi merită banii iPhone 5, că dacă te chinui poţi să-i pui Android pe el. La banii ăştia nu mă mai aştept să-mi construiesc eu laptop-ul sau OS-ul.

  7. Da, dar uiti partea cu rezolutia giganta a ecranului. Orice comparatie cu alt device asemanator nu prea se poate. Au lucruri in comun, dar se diferentiaza foarte tare din cauza ideii de Chromebook.

    Cum am spus, e un device prototip, un fel de model pentru producatori. Google nu se asteapta sa se vanda Pixel, ci spera ca asa arata developerilor ca se pot face aplicatii serioase si pe Chrome OS. Pe langa editare text/office mai exista si editare foto, video, proiectare 3D, lucruri pe care nu le poti face pe Chrome OS din cauza lipsei de aplicatii.

    Google spera ca tehnologia va evolua atat de mult incat totul se va putea face in cloud, device-ul fiind doar un lucru cu care interactionezi cu cloudul, iar pe tine sa sa nu mai intereseze de performante.

  8. o gluma proasta…vrei laptop pt facebook si poze…iti iei unu de 200-300$, vrei laptop pt lucru, joc, editare, etc…. iti iei un dell, apple, hp,etc la 1500$ si zbori cu el
    cu ce te incalzeste un ecran cu ultra rezolutie copie dupa retina display de la apple cand tu ai hard de 30GB si chromeos…

  9. La ora actuala in Romania nu ai ce face cu asa ceva..Cum nu ai acoperire net peste tot, devine inutile..Defapt devina o gramada de bani la care te uiti in blank…

  10. Ideea de a avea stocare strict in cloud e o aberatie. Cel mai usor se poate dovedi asta luand un card de memorie de 128GB care sa transfere cu 3-4 MB/s … si sa vedeti cum e sa rulati jocuri sau sa vedeti filme HD de pe el.

    De ani de zile inginerii electronisti isi sparg capetele sa “mute” spatiul de stocare cat mai aproape de procesor, de pe HDD, pe SSD, NVRAM, ST-MRAM, cu timpi de acces cat mai mici, cu viteza de transfer de ordinul zecilor de GB/s… si Google propune fix invers. Problema e ca aici s-a creat o comunitate de sustinatori strict pentru ca e Google, la fel ca si in cazul Apple sau alte “fan-boy”-isme”.

    In cat timp va ajunge internetul sa transfere cu viteza cu care transfera macar SSD-ul, cu ce latenta, cu ce consum de curent (vorbim de o sumedenie de switchuri, routere, servere, convertoare de fibra optica, rackuri, clime, UPS-uri, oameni, sedii) si la ce pret ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.