În mod ciudat, nu mai văzusem până acum Timecop, un film despre călătorii în timp (de unde Time din titlu) cu Jean Claude Van Damme în rolul unui polițist (de unde cop din titlu).
Filmul începe cu o scenă în Giorgia anilor 1800, unde un borfaș știrb jefuiește un transport de aur, folosind arme automate moderne. Înapoi în prezent (1994), noua tehnologie de călătorit în timp este subiect de discuție pentru liderii Statelor Unite, care cad de acord să nu o lase în mâinile inamicilor Americii. În paralel, la un mall tipic anilor ’90, polițistul Max Claude Van Damme se întâlnește cu soția sa, pentru a o duce acasă și a întreține raporturi sexuale cu aceasta. Odată aceste raporturi întreținute, soția este ucisă și filmul continuă în viitor, în anul 2004, când Jean Claude Van Max este agent al apărării distorsiunilor temporale sau ceva la fel de fără sens.
După care filmul a devenit unul mut – însă nu ca decizie creativă a regizorului, ci efectiv nu s-a mai auzit nimic în boxe. Eu am TV-ul legat prin cablu optic la AVR și m-am gândit că poate și-o fi dat acesta într-un final obștescul sfârșit. E un AVR mai vechi, un model de Denon puțin mai bătrân decât filmul la care mă uitam, cu o telecomandă cât jumate de tastatură standard de laptop cu o parte din butoane fosforescente. Dar își face treba bine, are suport DTS, Dolby Digital+, l-am luat pentru că știe și sunet surround, pentru filme și jocuri, dar are și intrare phono, pentru pick-up. Ei, și cum l-am luat acum vreo doi ani cu 250 de lei de la un rocker bătrân care locuia cu maică-sa și al cărui apartament mirosea a țigări mai rău ca un bar din anii 2000 plin de elevi chiulind, nu ar fi exagerat să gândesc că s-a ars ceva prin el.
Mare mi-a fost însă mirarea când am văzut că pe sursele pick-up, tuner FM sau Chromecast Audio funcționează fără probleme – doar sursa TV nu. Îl opresc, îl scot din priză, îl pornesc, degeaba. O fi de la TV, mă gândesc, așa că închid aplicațiile, îl repornesc, rebootez la rece OS-ul, degeaba. Trec sunetul pe TV direct, are. Trec sunetul pe audio out, n-are. Băi dă-l naibii. Sigur e cablul optic. Mut nițel o vitrină cu pahare ce-o avem lângă TV, să am acces la partea cu mufe a TV-ului (e destul de măricel și locul în care stă e la limită de strâmt), scot cablul optic, mă uit la mufa din TV – are lumină roșie. Bag cablul la loc, îl scot din AVR, mă uit în vârf – are lumină roșie. Băi dă-l naibii iar.
S-o fi dus dracului intrarea optică de pe AVR, mă gândesc. Nu-i nimic, din trei intrări optice mai avem una liberă, și dacă e cazul să nu meargă nici aia, scot Chromecastul Audio din intrarea lui și-l bag pe analog – și așa nu-l folosesc foarte mult în ultima vreme. N-are HDMI, pentru că acum 25 de ani nu exista. Scot, deci, TV-ul din Opt3, îl bag în Opt1, setez pe AVR intrarea TV din Opt3 în Opt1- tot nu merge.
Să tot fi petrecut vreo 20 de minute depanând problema, când îmi dau seama că pe ecranul AVR-ului scrie EXT IN TV, ceea ce nu scrie de obicei. Mă uit pe telecomandă și văd în partea de jos 3 butoane: Mode, Analog și Ext In. Apăs pe Ext. In, nu se întâmplă nimic. Apăs pe Mode, AVR-ul se trece pe modul Auto și pornește sunetul.
Se pare că mă așezasem pe telecomandă.
Restul filmului n-a fost rău, însă n-a fost bun. 6/10 cu indulgență.