Subiectul caselor și casierilor de la Auchan

În ceea ce s-a dovedit a fi momentul de indignare al lunii martie pentru poporul român, Auchan a anunțat că vrea să introducă doar case automate de tip self-pay, renunțând la casieri (sau, mă rog, reorientându-i profesional, după zisele lor).

Nu e o chestie nouă, știu cel puțin un magazin Carrefour din Timișoara care a renunțat total la casieri, transformând toate casele în unele cu autoservire. Și, cu toate că de ani de zile folosesc, oricând am acces la ele, doar case self-pay, per total nu sunt pro renunțării la casele clasice.

De ce? Păi:

  • va fi întotdeauna mai lent decât un sistem hibrid, cu case self-pay în completarea celor asistate, pentru că există și vor continua să existe persoane care vor avea dificultăți cu tot procesul ăsta. Că o fi vârsta, o fi lipsa experienței cu ecrane interactive sau pur și simplu refuzul de a face, pe banii lor, un efort suplimentar pe care, în mod tradițional, îl făcea altcineva, nu contează. Persoanele astea, în sistemul actual (hibrid) pot avea coada clasică, iar noi ăștialalții putem să ne grăbim la casele automate.
  • nu rezolvă nicio problemă pe care ar avea-o un client. Nu cred că există cineva în țara asta care a ajuns la case la Auchan sau la alt hpermarket și s-a gândit “excelent acest magazin, dar dacă ar putea elimina casele asistate uman ar fi chiar perfect”. Nu trebuie să ne amăgim, direcția asta către automatizare este țintește exclusiv optimizarea costurilor operaționale. Un aparat automat nu cere salariu, nu cere beneficii, nu cere concediu, nu se sindicalizează, nu poate deveni victima unui accident de muncă, nu te poate da în judecată, nu trebuie să ai grijă de el să-și facă control medical anual, nu trebuie să-i faci exerciții de evacuare la incendiu, nu trebuie să-i limitezi programul la 40 de ore pe săptămână, nu trebuie să-i plătești ore suplimentare, nu trebuie să aibă 48 de ore libere legate. Costurile de achiziție, implementare și mentenanță a aparatelor ăstora e sensibil mai mic decât păstrarea pe statul de plată a tuturor casierilor. Și asta cu tot cu toate pierderile generate de câte un șmecher care să cântărească mere românești în loc de granny smith ca să fenteze Auchanul de 2 lei
  • și apropo de statul de plată, argumentul că acești oameni vor fi “reorientați” din casieri în “consilieri” e amuzant cel puțin. Pentru că, în primul rând, nu toți vor fi reorientați, ci vor fi păstrați o parte din ei, care vor mișuna între aparatele self pay ca niște găini fără cap, să “consilieze” niște clienți chiar mai derutați decât ei. Să le anuleze articolul când în loc de codul de pe pachetul de 6 doze de cola, aparatul scanează codul de pe o doză și apoi se blochează tot pentru că cântarul nu mai acceptă nimic. Sau când trebuie să confirme vârsta unui client care cumpără bere fără alcool, din motive pentru care nu le știe nimeni. Sau când cântarul aparatului pur și simplu se cacă pe el și nu vrea să accepte ultimul articol așezat pe el, dar nici să îl anuleze fără atingerea magică a angajatului. Sau când vrei să cântărești o rodie, care e însă ascunsă sub trei meniuri cu butoane mici, și nici măcar nu o găsești sub “fructe”, ci la “exotice”. Asta vor face consilierii respectivi, doar că vor munci mai puțini și mai greu, făcând față mai multor clienți grăbiți, obosiți și nervoși, iar asta e o schimbare pe care nu au cerut-o nici clienții, nici angajații.

Sigur, într-un viitor pot deveni fezabile unele soluții tehnice, implementate bine – cum e de exemplu soluția Decathlon de scanare 100% automată a produselor, dar asta ar însemna atât standardizarea etichetelor la toți producătorii care vând în mai multe lanțuri diferite, cât și standardizarea caselor automate la toate lanțurile concurente, ceea ce e greu spre imposibil de implementat. Dar momentul ăla nu e ăsta.

2 thoughts on “Subiectul caselor și casierilor de la Auchan

  1. Probabil in viitor o sa faca Auchan cate un cont bancar pentru fiecare casa de marcat dupa ce vor “parlamentarii” sa achite taxa pentru aceste case de marcat.

    Daca tot achita 800 de ron sau cat sa vorbit pe fiecare casa automata sa dea si cate un salar la fiecare casa de marcat, din ce am vazut eu personal oamenii nu fac fata sa aranjeze marfa pe raft si tot fug de la casa pe sala … nu vad asta un lucru rau.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.