1001 de gânduri de avut înainte să mori

Am acasă două cărți groase, 1001 Filme de văzut înainte să mori și 1001 albume de ascultat înainte să mori. Mă rog, cred că de fapt le zice “de văzut într-o viață”, pentru că ar suna prea fatalist titlul tradus direct din engleză, dar divaghez.

Ideea e că acele cărți au câțiva ani. Cel puțin cea cu filme e ediția din 2009, posibil și cea cu muzică să fie la fel. Ei, acum câteva zile pierdeam vremea prin Cărturești și am găsit ediția nouă (de anul ăsta, cred) a cărții cu filme. Am frunzărit curios paginile de final și am văzut titluri foarte populare, precum Avengers, Mad Max sau La La Land.

Ceva totuși m-a pus pe gânduri: e evident că, pentru a adăuga filme ale ultimului deceniu în lista cu 1001 de filme, alte filme au trebuit să tragă paiul scurt și să fie scoase din listă. Ei, oare ce film a fost scos din listă ca să-i facă loc lui Avengers: Endgame? Ce film a fost scos din listă, de exemplu, pentru a-i face loc lui Black Panther sau Bridesmaids? Sunt acestea mai esențiale de văzut într-o viață decât cele care au fost scoase? Cele scoase să nu fi fost de fapt chiar esențiale (putând fi deci sacrificate), fiind puse în listă doar ca să dea la număr? Sau sunt puse mai mult ca substituent pentru filmele cu adevărat esențiale ce vor veni de-a lungul anilor, pentru edițiile viitoare? Dacă e așa, la câte ediții se așteaptă editorii până să ajungă la ediția definitivă, de neschimbat? A fost numărul 1001 pus la întâmplare, ori ca referință la 1001 de nopți? Dar dacă lista asta continuă să primească ediții noi, tot la 5-10 ani, după câți ani lista de 1001 de filme esențiale va fi complet diferită de prima ediție, cu niciun film comun între prima și cea mai recentă ediție. Sau, dacă se va ajunge la o ediție în care, față de prima ediție, toate filmele în afară de unul să fie diferite, poate fi acel film considerat singurul film cu adevărat esențial civilizației noastre? Ar putea fi acel film La La Land?

Acestea sunt câteva dintre gândurile pe care m-au pus 5 secunde de ținut în mână o carte într-o librărie.

4 thoughts on “1001 de gânduri de avut înainte să mori

  1. Avusesem la un moment dat 1001 de picturi de văzut într-o viață. Vreo 3Kg de carte. Probabil editurile de la genul ăsta de cărți funcționează pe bază de sponsorizare sau chestii de genul, altfel nu-mi explic cum să scoți chestii de valoare pentru a introduce chestii fără.

  2. Ceva de genul asta ma gandesc si eu cand baga la Europa FM o piesa noua si intreaba ascultatorii daca vor sa intre piesa in playlistul lor. N-am auzit pe nimeni sa zica “depinde, ce piesa scoateti ca sa o bagati pe asta?”.

    1. Haha, nu m-am gândit vreodată așa, dar chiar.

      Eu ce m-am întrebat legat de “votul” piesei la Europa FM e dacă e doar iluzia alegerii. În mod normal melodiile intră în playlist pe alte criterii, nu mesaje de la public pe whatsapp. Cum ar fi dacă un grup de trolli de pe net s-ar mobiliza și, la următoarea piesă de votat (ceva popular gen the weeknd) să trimită în masă mesaje negative, ar ține cont de ele? Sau ar da la radio doar mesajele pozitive și aia e?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.