Cred că m-am prins cum funcționează reaction videos

Aparent există un întreg beci al internetului care e plin de clipuri video cu reacții la alte clipuri video. Auzisem despre el, mai nimerisem pe acolo uneori din greșeală, însă până acum am considerat că e cea mai inutilă formă de divertisment din lume: efectiv căpușe de internet, oameni care nu aduc plusvaloare societății, internetului sau planetei în general, a căror singură mișcare e să ia niște clipuri evident populare și să reacționeze la ele. Adică să se filmeze în timp ce se uită (chipurile pentru prima oară) la ele și noi să ne uităm ca proștii la ei cum se uită ei la clipuri de parcă ar fi un mare căcat.

Ei, acesta fiind al doilea paragraf, după ce am scris că “până acum am considerat că […]”, posibil să vă așteptați să recunosc că am greșit și că mi s-a revelat adevăratul adevăr despre aceste clipuri, ceea ce nu e cazul. În continuare consider că sunt o risipă de internet și că RDS și UPC ar trebui să redirecționeze lățimea de bandă de la ele la xhamster și am fi cu toții mai câștigați, însă cred totuși că m-am prins de ce continuă să existe, în ciuda completei idioțenii a ideii de a te uita la un om cum se uită la clipuri pe internet.

Ca poveste de fundal:

Am descoperit acum ceva vreme această melodie care chiar cred că ar fi câștigat pentru Islanda*, dacă s-ar mai fi ținut, Eurovision 2020:

Aș zice că mă obsedează efectiv melodia, însă aceste cuvinte nu pot exprima cu adevărat cât de tare îmi place. Îmi place atât de mult încât tinerii din ziua de azi ar zice că vaibez greu cu ea. Că e lit, sau că e mood sau gen. Atât de tare îmi place, încât îmi vine să vorbesc ca copiii de 20 de ani, vă dați seama? Oameni buni, îmi vine să zic că plesnește, atât de grav e!

Revenind!

Am stabilit, deci, că îmi place melodia asta aprinsă care plesnește. Ce ar fi mai potrivit de făcut, mai ales în contextul unei pandemii în care ne-am retras efectiv în munți, decât să ascult melodia asta până efectiv mi-e rău de la ea? Mai ales că s-a făcut și zaibărul. Zis și făcut. După ce am ascultat varianta de studio, varianta live de mai sus, varianta live de mai jos, varianta live din stânga și mai ales pe cea din dreapta, varianta unplugged de mai hacana, varianta de la Berlin, varianta de la Varșovia și iar varianta de studio de șapte ori, am luat-o pe tărâmuri necunoscute, pline de bestii periculoase.

Am căutat variante cover acustice e ce vreau să zic.

Și am găsit – unele mai bune, altele mai rele, și le-am ascultat pe toate. Și când toate s-au terminat, algoritmul Youtube mi-a împins în fața ochilor câteva clipuri cu reacții la varianta live, apoi la varianta de studio, apoi la melodia rușilor de la Eurovision, apoi la melodia lituanienilor, apoi la clipul The Weeknd de la VMA 2020, apoi de la etc. Bineînțeles, toate astea la melodii despre care Google știa deja că îmi plac (sau de care în cel mai rău caz sunt interesat), știind precis la ce mă uit pe Youtube și Youtube Music.

Chestia interesantă e că în toate clipurile astea pe care mi le arată Youtube, toată lumea e de acord cu mine. Efectiv toate clipurile pe care le văd au aceeași concluzie pe care o am și eu vizavi de subiectul lor. Și asta mă face să dau click pe următorul: dorința de a-mi fi validate părerile de alt și alt vlogger care se uită la melodia memă și zice “hmm da, într-adevăr, aceasta este melodia memă, ia uite la grasu ăla ce joacă”. Sau “hah, ce bună e melodia asta a islandezilor, ia te uită, e ca o melodie din anii 80 care face satiră fină de Eurovision dar e totuși faină pentru că sunt simpatici oamenii ăștia cu sfeterașele lor”. Și așa mai departe.

Așadar

Concluzia mea e că clipurile cu reacții funcționează pentru că Youtube ți le bagă pe gât pe cele care-ți validează opiniile, făcându-te să te simți parte dintr-o comunitate. Funcționează pentru că umplu golul ăla lăsat de momentul în care trimiți un clip cuiva apropiat și omului nu i se pare amuzant, interesant sau mișto, moment în care ego-ul personal ia o săgeată în genunchi.

Dacă sunteți de acord, dați like și subscribe, loviți clopoțelul ăla de notificări, urmăriți-mă pe insta și pe tiktok și pe snapchat și pe linkedin și pe ello și pinterest și pe hi5 și pe myspace și pe yahoo și dați share la articol ca să nu fiu nevoit să plătesc pe cineva să facă un articol în care să reacționeze la el.

P.S.

*am anticipat întrebarea și da, iată Ja Ja Ding Dong:

One thought on “Cred că m-am prins cum funcționează reaction videos

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.