Paștele pe vreme de carantină: câteva nelămuriri

Într-o răsturnare de situație în care vedem cine conduce, de facto, țara, avem anunțul ăsta de azi:

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară că a fost semnat un acord între MAI și Patriarhia Română care prevede acordarea sprijinului pentru împărțirea luminii și a sfintelor paști pentru credincioși. (Digi24)

Cu alte cuvinte, stați acasă liniștiți că vine polițistul cu covidul direct la ușă.

Ce aș vrea să știu eu, în aceste condiții:

  1. Pe perioada asta, vor fi absolut toți polițiștii și jandarmii din țară ocupați cu împărțitul luminii sau mai rămân rezerve care să dea amenzi cui iese să-și ia făină fără declarație?
  2. Zice că lumina va fi dată respectând normele de distanțare socială – cu o lumânare de 2 metri?
  3. Ieșirea pentru preluarea paștilor va fi notată în declarație ca atare, menționând “pentru ridicarea sfintelor paști”, dar bifând ce anume? Bunuri care acoperă necesitățile de bază? Activitate fizică? Nu de alta, dar pe declarația oficială scrie clar și oficial:

Înțeleg că mulți oameni au nevoie de ritualurile cu care au crescut și îmbătrânit, dar suntem efectiv într-o perioadă în care toate autoritățile țipă să nu ieșim din casă, că au băgat armata cu hummerele pe străzi și e vai de curul nostru. Cu toții suntem și cu toții vrem să ieșim din asta, și tare mă tem că în acest weekend vom încetini progresul făcut cu normele (și așa căcăcioase și privative de libertăți) existente până acum.

În fine, tot ce-mi și vă doresc e să nu avem nevoie să ajungem pe la vreun spital zilele astea.

6 thoughts on “Paștele pe vreme de carantină: câteva nelămuriri

  1. S-a dat liber, deja traficul a “revenit” la normal, lumea iese la plimbare ca inainte, fara pic de protectie. Pare ca cele doua luni au fost un concediu pentru toata lumea, nu o stare de urgenta ..

  2. Paragraful de inceput se potriveste parca mai bine la nivel geopolitic mondial cu: (parafrazez) “Autoritatile romane inghesiue 2000 de sparanghelisti profesionisti in aeroport la comanda tarilor europene, pe timp de pandemie”

    1. La nivel national da, biserica are inca influenta.
      Daca e sa ne uitam in lume, mai nou se da dezlegare la proteste blm world-wide si se interzice “contact tracerilor” sa intrebe lumea daca au fost sau nu la proteste -> contact tracin NUL. Nu stiu ce sa mai cred cu privire la abordarea pandemiei de catre autoritati. Un lucru insa imi pare tot mai probabil: Craciunul il vom sarbatori in carantina.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.