“Vremuri” – idei pentru o variantă modernă

Ascultam eu piesa Vremuri de la Phoenix – sau “Hei tramvai“, cum o cunosc oamenii de sub 80 de ani – și m-a trăznit o realizare: nu există niciun univers curent, paralel sau alternativ în care să putem evita o variantă “actualizată” de la melodia asta. Cântată de niște tineri cu care nu rezonăm, într-un gen pe care nu-l înțelegem, probabil k-pop sau trap, destul de diferită de original cât să ne displacă, dar destul de apropiată de original cât să mai ia și Nicu Covaci niște bani din drepturi de autor.

Și mă gândeam: sigur trebuie să se schimbe versurile. Oricât ar fi de cunoscută și de recunoscută melodia originală, nu mai poți să defilezi cu conceptul că jobenul și monoclul sunt lucruri proaspăt ieșite din modă, iar chitariștii pletoși și zgomotoși ar fi niște concepte inedite, de neconceput pentru masa largă a publicului.

Prima mea idee vine direct de la Hollywood: nu facem remake la melodie, nu facem nici sequel, ci facem o struțocămilă între cele două. Rețeta Star Wars, facem reboot și le combinăm: ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru. Sau ceva.

Și atunci m-am gândit așa: Ștergem de tot prima strofă, că e depășită chiar și în contextul în care e vorba despre lucruri depășite. Apoi, păstrăm strofa “noutăților” din melodia originală ca primă strofă a reboot-ului, și găsim o strofă nouă, contemporană, pentru alea care toate sunt la modă acum, ceva exagerat. Doar că nu sunt sigur ce-ar merge în strofa aia, pentru că, la rândul meu, sunt depășit de vremuri. Am să încerc să fac eu strofa a doua cu chestiile pe care le înțeleg eu în jurul meu, dar sunt sigur că cineva mai tânăr și mai hip ca mine va putea să mă ajute în comentarii.

Deci maestre, muzica.

? Hei, pletoși, cu pantaloni strâmți și soioși,
Chitariști, zgomotosi și fanteziști.
Minijup, foarte scurt și strâns pe trup.
Hei, tu shake, îndrăcit ca un berbec.

Toate-au fost la timpul lor ceva exagerat,
Anii au trecut în zbor și lumea le-a uitat.
Da, da…


Hei, e-bike, cu panou fotovoltaic,
Băiețaș, cu glezne goale-n adidași.
Hei menuț, cu foarte mult gel în păruț,
Instagram, cu hashtag și cu mult spam.

Toaaaate sunt la modă acum, ceva exagerat. etc

Alte idei?

3 thoughts on ““Vremuri” – idei pentru o variantă modernă

  1. Niciodată n-am înțeles ce era “tu shake” ăla îndrăcit ca un berbec.

    Poate clarifica cineva la ce naiba se referă versul?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.