Review: Samsung Galaxy Buds

Unul din motivele pentru care am făcut precomandă la S10 (despre care am scris vag aici) a fost că se dădea și o pereche de căști Galaxy Buds și, fiind fan al căștilor bluetooth, am fost intrigat. Mai ales că au fost lansate la 800 de lei (în momentul în care scriu articolul ăsta sunt reduse la 649), deci au făcut și mai atractiv prețul telefonului. La urma urmei, mă gândeam, în cel mai rău caz le vând cu 600 și îmi scot o parte din banii pe telefon.

Nu le-am vândut, însă, pentru că mi-au plăcut și au devenit căștile mele principale. Am renunțat la o pereche de Samsung U Flex pe care le-a moștenit soția și am rămas cu bătrânele mele Sony peste ureche, plus căștile standard de la 10, cele pe fir cu mufă jack, pentru urgențe. Tehnic e a doua mea pereche de căști true wireless, însă pe primele le-am folosit acum doi ani circa o oră, fiind niște mizerii chinezești care se conectează anevoios, se aud prost și se deconectează aleator. Așa că o să consider că sunt prima mea pereche true wireless și o să-mi las aici niște gânduri despre ele.

Ce îmi place:

  • în momentul în care deschid cutia de încărcare, se conectează la telefon în aproximativ o secundă, deci în mai puțin decât durează să scot prima cască să o bag în ureche.
  • în momentul în care le scot pe ambele din urechi, telefonul pune pauză automat la ce redă.
  • dacă am activat modul ambiental (care îmi redă și o parte din sunetul din jurul meu prin microfoanele integrate, de exemplu să nu mă calce dracului tramvaiul) și scot una dintre căști, modul ambiental se dezactivează de pe casca rămasă în ureche, nemaifiind nevoie de el, pentru a conserva baterie.
  • apropo de baterie, se zvonește că ar rezista între 6 și 8 ore de redare, dar nu am avut sesiuni atât de lungi de ascultat, deci nu știu cât țin. Teoretic cutia ar mai duce încă o încărcare completă pentru căști, dar din nou, le-am încărcat când am avut ocazia, deci nu am rămas până acum fără baterie.
  • apropo de cutie de încărcare: nu doar căștile în sine sunt compacte, ci și cutia. Cutia se poate purta în buzunar la blugi fără să fie evidentă, iar căștile în sine arată mai mult a dopuri de urechi decât a căști cu fir cărora le lipsește firul. Aici e și o chestiune de gusturi, însă personal prefer căștile care nu arată a căști cu fir fără fir.

Ce nu îmi place:

  • Fiind foarte mici, compromisul a fost făcut la comenzile de pe căști. Ambele căști au o zonă tactilă care permite gesturi pentru a controla sunetul. O atingere înseamnă pauză, două atingeri înseamnă următoarea piesă, trei atingeri piesa precedentă. Controlul volumului, însă, e opțional, în sensul că se poate seta să se facă din atingerea lungă a zonei tactile (casca stângă pentru reducerea volumului, casca dreaptă pentru creșterea sa), dar dacă vrei celelalte funcții (activare mod ambiental și activare asistent vocal), trebuie să renunți la controlul volumului.
  • De asemenea, nu poți dezactiva asistentul vocal în favoarea altei funcții. E ori volum sus/volum jos, ori activare mod ambiental/asistent vocal. Pe precedentele U Flex aveam un buton multifuncțional pe care îl puteam seta să facă mai multe chestii, inclusiv să citească ceasul, ceea ce dintr-o încurcătură între limba Bixby și limba de Text-to-speech a telefonului era hilar. Aici cel mult pot folosi asistentul vocal să îmi dea mai tare sau mai încet la telefon, ceea ce e de-ampulea pe stradă, să vezi un om care ține degetul pe urechea dreaptă, după care îi zice “volume up”, după care repetă acțiunile astea, însă strigând comanda pentru că a trecut un troleibuz pe lângă și Bixby nu a auzit. Și e nevoit să folosească Bixby pentru că Google Assistant nu știe să seteze volumul telefonului.
  • Fiind obișnuit cu căști cu bandă la ceafă, e incomod să le scot scurt din ureche, nu pot să le atârn de gât să am o discuție scurtă la casă la Auchan: trebuie ori să le scot și să le țin în mână, de care mână am nevoie să bag berile în plasă, ori să le bag în cutie, ceea ce implică niște efort în plus.

Dar neajunsurile astea sunt chiar căutări de nod în papură, realizez asta. Ce contează e că se aud foarte bine, sunt ușoare, stau bine în ureche (nu mi-a picat niciuna, niciodată), se conectează repede și sigur și primesc actualizări de firmware care le îmbunătățesc.

Le păstrez, aia-i sigur. Nu știu dacă le-aș fi cumpărat, la prețul de lansare, dacă nu le-aș fi primit. Cel mai probabil nu, ci aș fi luat niște Bose cu noise cancelling pentru 2-3 sute de lei în plus. Așa însă sunt perfecte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.