Lenovo Smart Clock (review)

Am fost intrigat de jucăria asta încă din ianuarie, când Lenovo a anunțat-o la CES, mai ales după ce au început să apară review-urile (sau preview-urile) site-urilor tech din SUA. Având deja două boxe smart Google Home Mini, mi-a surâs instantaneu ideea de a avea un Mini cu ecran, care să înlocuiască clasicul ceas digital cu radio, alarmă și afișaj roșu.

După ce am așteptat aproape un an să fie lansat, apoi să-l și aducă cineva în România la un preț decent, l-am găsit până la urmă pe Amazon la un preț excelent (60USD + transport și vamă) și, după aproape trei săptămâni, a ajuns. Ce am găsit în pachet:

Cât se poate de basic, adică. Ceasul-boxă îmbrăcat în material textil, foarte asemănător cu restul seriei Google Home/Nest, alimentatorul acestuia și o țidulă cu rol de manual, care-mi zicea practic să descarc aplicația Home și de acolo văd eu. Boxa-ceas e mică, poate fi ținută în palmă, dar nu știu de ce ar vrea cineva să facă asta, fiind destinată noptierei, neavând baterie.

Odată băgat în priză (cu adaptor de priză US-EU cumpărat separat cu 7 lei din Auchan), am pornit aplicația Home, am urmat cei câțiva pași de configurare și aia a fost. Mi-a fost prezentată ora curentă, mi-au fost prezentate gesturile pe care le pot face pe ecranul tactil (nu cu mult diferite de cele de pe un smartwatch cu WearOS), și cam atât.

Ce poate face: tot ce face o boxă smart cu Google Assistant, dar și cu feedback vizual. Adică: dacă îl întrebi cum e vremea, îți zice dar îți și scrie pe ecran. Dacă îi zici să pună melodia cu Baby Shark, îți pune și buton de pauză pe ecran. Dacă îi zici “good night”, te întreabă la cât să pună alarma, după care pune sunete relaxante la un volum discret, gen ploaie sau greieri sau varianta folk de la Așa sunt zilele mele (cea din urmă nu e o variantă implicită dar se poate seta din aplicația Home, la Routines, la fel ca orice altă melodie sau playlist). Dacă îl întrebi de evenimentele din calendar, ți le citește dar ți le și arată pe ecran. Îi zici să-ți pună reminder, îți pune. Îi zici să-ți pornească aspiratorul-robot, îl pornește. Îi zici să dea mai încet și să schimbe culoarea la becul smart, o face.

În plus, poate să-ți arate pozele din Google Photos, ca un soi de ramă digitală, dacă îl rogi să facă asta. Boxele fără ecran nu puteau să facă asta, din motive necunoscute mie.

Fețele ceasului se pot schimba dintre câteva opțiuni implicite, însă nu cred că se pot descărca unele personalizate, ca pentru smartwatch-uri.

Ce nu știe să facă, deși sigur ați vrea să facă asta cu toate că ar fi stupid: să redea orice soi de clipuri sau filme, fie ele de pe Youtube, Netflix, Plex, HBO sau AntenaPlay. Pentru că e un ecran foarte mic și ar fi oribil să te uiți la conținut video pe el.

De asemenea, nu are apelare video prin Duo, precum fratele mai mare Google Home Hub. Sunt sigur că motivul principal ține de limitări hardware și de menținerea prețului sub o limită decentă, însă motivul pentru care mă bucur că nu are cameră video e că e un produs destinat dormitorului, unde se întâmplă lucruri sexuale, pe care nu ai vrea să le poată filma pe ascuns dispozitivul tău de încredere. De asemenea, are buton de oprire a microfonului, moment în care utilitatea sa scade, dar știi clar că nu te mai ascultă constant. Asta în cazul în care butonul ăla nu e doar momeală, și de fapt doar dezactivează capacitatea aparatului de a răspunde, ascultând și înregistrând în tăcere fiecare secundă din viața ta, trimițând americanilor cele mai adânci secrete pe care le spui în dormitor, totul în secret, fără ca tu să ai vreo idee, crezând că ceasul inteligent doar arată ora și vremea și atât. Treziți-vă oameni buni.

Stați așa, să-mi dau jos folia de aluminiu că mă zgârie și continui imediat.

În concluzie! E un înlocuitor excelent pentru un ceas de noptieră, pentru că vine și cu funcții extra, accesibile cu vocea. Senzorul de lumină ajustează lumina ecranului de la perfect vizibil (ziua) la aproape perceptibil dar totodată lizibil (noaptea). Te poate trezi cu radio precum vechiul ceas, cu muzică sau simplu, cu alarmă. Face tot ce promite să facă, prețul e decent (mai ales dacă se ivește câte o reducere) și se integrează perfect cu restul chestiilor smart din casă.

Preț: acum 79.99$ la Amazon SUA, puțin mai mult pe site-ul Lenovo din Germania sau UK.

9 thoughts on “Lenovo Smart Clock (review)

 1. va admir foarte mult. sa scrieti mai des!
  cat a costat cu totul (taxe+tva) ajuns in Romania? a ajuns la posta?

  1. Mersi de aprecieri, încerc să scriu mai des dar nu-mi iese :)
   Totalul plătit la Amazon a fost $83.93 care a fost așa:

   produsul 59$
   taxă transport 11,53$
   taxe vamale estimate de către Amazon 13,40$

   La câteva zile după ce a ajuns, Amazon mi-a trimis înapoi pe card 1,01$ pentru că taxele vamale au fost mai mici decât estimaseră ei, deci totalul ar fi 82,92$

   A venit cu DPD curier, am primit SMS cu o zi înainte și am ales să-l livreze la un punct de colectare aproape de birou, ca să-l iau când am eu timp.

  1. Salutare. Nu sunt sigur, că mini-urile le am în altă acustică, dar cred că mini-urile se aud totuși mai bine puțin. Dar din nou, pentru un ceas deșteptător se aude mai bine decât te-ai aștepta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.