Glass (2019)

Pornind la drum cu așteptări temperate de recenziile total negrozave ale criticilor din State, am fost surprins că Glass mi-a plăcut atât de mult. Nu-i perfect, dar mi-a plăcut mult.

Mi-a plăcut că, la fel ca predecesorul său de acum 19 ani, face parte dintr-un univers mult mai așezat al filmelor cu supereroi de benzi desenate. Dacă însă în anul 2000 filmele cu supereroi abia începeau să scoată capul în lume și să fie luate în serios, în 2019 calendarul lansărilor cinematografice e saturat de acest gen, cu filme care de care mai uriașe și mai gălăgioase. Și e binevenit un film mai cu picioarele pe pământ.

Glass, continuând firul narativ început în 2000 cu Unbreakable și continuat în 2016 cu Split, e povestea a trei oameni care ori sunt supereroi, ori doar se cred supereroi, nu știm încă: Elijah Glass (Samuel L. Jackson), un urzitor foarte inteligent, David Dunn, fost paznic la stadion și totodată invincibil fizic, și Kevin Wendell Crumb, schizofrenic cu 24 de personalități diferite, printre și una terifiantă, Bestia. Filmul explorează mitologia benzilor desenate, posibilitatea existenței unor supereroi între noi, însă n-o face extrem de grav și serios, îngăduindu-și să se joace puțin cu aceste fantezii.

Mi-au plăcut: luptele mano a mano între Dunn și Bestie, filmate intim, crud, fără cadre bombastice și nenecesare; James MacAvoy jucând 20 de personaje diferite și schimbând de la unul la altul instant; felul în care au fost introduse scene filmate pentru primul film (dar care ajunseseră atunci tăiate la montaj); faptul că personajele secundari (fiul lui Dunn, mama lui Elijah) sunt jucați de aceiași actori de acum 19 ani.

Nu mi-au plăcut: niște alegeri artistice în scenariu care au ajutat simplificării desfășurării acțiunii, însă au fost mai puțin credibile decât premisa existenței supereroilor între noi; felul în care a fost construit și apoi deconstruit finalul, însă nu vreau să intru în detalii pentru că nu se cade la filmele lui Shyamalan.

L-am văzut în IMAX (la Cinema City) și a fost OK, însă nu știu dacă se justifică neapărat să fie văzut în acest format. La cinema da, e un film frumos, însă nu are nici acțiune grandioasă, nici nu e filmat în IMAX nativ. După gust.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.