RATT/STPT au ajuns în deceniul curent

Am circulat azi nițel cu autobuzul, la răcorică, și am fost surprins să aflu că biletul se poate cumpăra cu cardul, dintr-o aplicație.

Căci până acum variantele erau două: bilet de hârtie cumpărat de pe unde ai noroc să aibă, sau card de proximitate reîncărcabil. Care card se poate cumpăra de la niște puncte fixe din oraș, se poate reîncărca tot de acolo, dar în caz de pierdere nu se poate înlocui decât la sediul principal, care e și cazul meu. Estimez că l-am pierdut cândva în 2010, în 2016 am încercat să iau altul de la chioșc, nu s-a putut, bogdaproste și aia e.

Acum câteva zile am citit pe net că se poate plăti de acum și cu o aplicație, pe care am instalat-o și am pregătit-o (făcut cont, băgat card în cont). Azi am și folosit-o. Sistemul e simplu: pornești aplicația, te loghezi în ea cu amprentă dacă ai, apoi scanezi un cod QR din mijlocul de transport.

Codul îi zice aplicației ce linie e, iar aplicația îți oferă două opțiuni: bilet de o călătorie pe linia respectivă sau bilet de o zi universal, cel din urmă putând fi cumpărat și direct din stație, să nu te înghesui să cauți codul prin autobuz.

Spre surprinderea mea, totul funcționează lin, singura problemă fiind că, dacă e înghesuială, e destul de greu să găsești un cod QR, nefiind lipite la îndemână, ci doar pe câteva geamuri.

2 thoughts on “RATT/STPT au ajuns în deceniul curent

  1. Eu sunt curios de o treaba. Cum te verifica in acest caz controlorii? E suficient sa le arati logul din aplicatie?
    Poate fi utilizat pentru mai multe bilete daca, de exemplu, este un grup de mai multe persoane?

    1. Logul din aplicație pentru control; se pot cumpăra mai multe cred, nu văd de ce nu s-ar putea, doar că trebuie cumpărate separat, nu am văzut opțiune de cumpărat mai multe bilete single deodată.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.