Cum să ștergi toate notele de pe Facebook

Mai țineți minte “Notes” de pe Facebook, o chestie foarte populară acum gen zece ani, pe care o folosea lumea pe post de blog? E, chestiile astea încă mai există (chiar dacă sunt oarecum ascunse) și m-au ajutat să fiu din nou blocat pe Facebook, de data asta pentru 30 de zile. Cum, veți întreba? Ei, e vina mea, pentru că nu mi-am ținut conținutul acasă, aici pe blog.

Anume: în tinerețe, de prin 2008 până prin 2011, mi-am legat frumos RSS-ul blogului direct la Facebook Notes, ca să fie ușor oricui să-mi citească flatulațiile mentale – nu mi-a păsat unde anume atâta timp cât erau citite. Doar că Facebook a decis ulterior să scaneze tot conținutul postat de toată lumea și să blocheze în masă oameni pentru folosirea unor cuvinte decise arbitrar, precum “bozgor” sau “bulangiu”, indiferent de context. Ceea ce înseamnă că nu contează dacă scrii “este greșit și ilegal să spui că vrei să moară toți bozgorii”, în ochii lui Pajeet-Bot ai un comportament contrar Constituției Facebook și deci te duci la pușcăria virtuală. Ceea ce s-a și întâmplat, pentru ceva ce am scris în 2009 și 2010.

Ei, și atunci am zis să șterg notele astea, pentru a evita să fiu din nou blocat pentru ce scriam acum opt ani. Chestia e că Notes e o funcționalitate învechită și părăsită de dezvoltatori, iar una din consecințele acestui fapt e că notele nu sunt incluse la căutare pe Facebook. Pentru că da, odată cu precedenta blocare, înainte de Crăciun, am căutat cuvinte cheie prin toate postările mele și am șters tot ce nu se conforma năzuințelor Zeului Zucc, doar pentru a afla, blocat fiind încă o dată, că mai am de șters și trebuie să caut manual ce.

Și dacă nu pot căuta prin note, mi-am zis, le voi șterge pe cele problematice manual – doar că sunt 979 de bucăți și nu pot căuta în ele. Atunci să le șterg pe toate deodată, am zis! Credeai că poate fi atât de ușor? Normal că nu, gândește anplm că nu ești legumă. Facebook nu are în Notes opțiune de a șterge tot deodată – sau măcar de a selecta multiple articole deodată pentru ștergere. Trebuie șterse fiecare în parte.

Buuuuuun, atunci ce e de făcut? Dacă ar fi să le șterg pe toate manual, la patru click-uri pe bucată, cuplate cu patru încărcări de pagină pe bucată, ar dura probabil două luni să le curăț pe toate. Mi-am făcut chiar și un plan de bătaie, mă gândeam că dacă ar fi să șterg aproximativ 30 pe zi aș putea să le termin de șters până expiră cele 30 de zile în care trebuie să stau la pușcăria lui Zuckerberg.

Am găsit totuși o soluție cu care le-am șters pe toate nu în 30 de zile, ci în vreo șapte ore: folosind macro-uri. Practic o extensie de Chrome/Firefox care înregistrează click-urile pe care le dai și le repetă. Cum a decurs tot procesul:

  • am deschis pagina de Notes
  • am început înregistrarea macro-ului
  • am deschis cea mai recentă notă, am dat click pe Edit, apoi pe Delete și am confirmat ștergerea
  • în momentul în care browserul a revenit la pagina de Notes, am oprit înregistrarea și i-am dat Play

Iar browserul a început să repete tot procesul la nesfârșit. Mă rog, nu la nesfârșit, ci de maxim 100 de ori deodată în versiunea free. Am lăsat PC-ul să-și facă singur treaba și am intervenit din când în când pentru a îl reporni, pentru că bineînțeles că a dat erori și a eșuat după câteva bucle. Am setat viteza redării pe Slow, pentru ca scriptul să aștepte încărcarea completă a paginii, însă nici abordarea asta nu a fost 100% perfectă.

În fine, a mers, acum am (sper) un profil de Facebook curat, fără particularități, care se conformează cu Regulile Regelui Mark. La următoarea eventuală blocare pe motiv de ce am scris deceniul trecut șterg contul și fac altul. Sau îl șterg și nu mai fac niciunul, ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra productivității mele oricum. Uite de exemplu ce articol lung am scris aici când puteam să scriu cinci rânduri și gata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.