Jurnal de maestru berar #2 – îmbutelierea

Înarmat cu 40 de sticle goale și vreo trei ore libere, ieri m-am ocupat de degustare și îmbuteliere. Am avut emoții pentru că n-am știut cum progresează fermentația, fiind plecat un număr de zile, însă când am verificat berea folosind densimetrul din dotare am constatat că e fix perfect pe verde, ceea ce înseamnă că a) am avut noroc de temperatură bună pe timpul fermentației, și b) instrucțiunile de pe site care ziceau să las două săptămâni la fermentat sunt destul de precise.


Apropos, scriam data trecută că densimetrul meu s-a spart, drept pentru care s-a autosesizat un băiat Andrei de la fermier.ro (presupun că e patronul, nu am întrebat “băiatu’ de la marketing” mi s-a clarificat ulterior în cască), de unde luasem kit-ul, să-mi trimită altul și să-mi dea niște sfaturi. Foarte frumos, recomand.

Mai sus avem densimetrul plutind în bere și zicându-mi că e totul OK. Nota bene, poza asta am făcut-o după ce am umplut cam jumate dintre sticle, de curiozitate dacă îmi arată la fel ca înainte de îmbuteliere. De ce am fost curios: deși știam că am luat malț pentru lager, blondă, berea în primele sticle a ieșit mai opacă, gen mai nefiltrată; am căutat pe forumuri de homebrewing și am găsit cum c-ar fi normal, sunt ceva depuneri normale – oi vedea la degustare dacă are gust de bere sau de pișat. În orice caz, după 5-6 sticle umplute, berea s-a clarificat complet, devenind o blondă curată, poate puțin mai portocalie decât o bere obișnuită de comerț. Habar n-am, nu mă pricep.

Ca gust – căci am gustat-o – pare bună, însă e răsuflată, căci bulele se vor forma acum, la fermentarea în sticlă. Miroase bine, ce-i cert, a bere adevărată, deci am încredere că o să iasă ceva bun. Sper.

În foto: prima îmbuteliere.

Pasul următor, cât aștept încă vreo două săptămâni până să deschid sticlele, e să-i fac etichetă și să etichetez sticlele.

2 thoughts on “Jurnal de maestru berar #2 – îmbutelierea

  1. Citisem undeva ca inainte de imbutelierea in sticle, unii ar lasa licoarea la decantat cateva zile, apoi ar transfera totul in alt butoi, ca sa scape de “borhot”. Tu n-ai avut probleme cu depunerile?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.