Despre Ad-blocker-ul integrat în Chrome: lupul paznic la oi

Poate aţi auzit că Google implementează un ad-blocker nativ în browserul Chrome şi poate v-aţi bucurat. Până la urmă, cine nu iubeşte un browser care ţine cu utilizatorul şi o companie care ar face orice pentru bunăstarea clienţilor săi.

Nu zic că e un lucru rău în sine, însă vreau să vă explic cum funcţionează toată afacerea asta, să înțelegem și noi, ageamiii. Și de ce nu o să renunț la uBlock Origin prea curând.

Dacă vreți să citiți mai pe îndelete aveți aici niște explicații, însă ce mi se pare mie că se întâmplă este:

  • Google nu va bloca toate reclamele de pe toate site-urile, ci doar pe cele “neacceptabile”: pop-up-uri, reclame pe toată pagina, reclame cu sunet – pe scurt, cele enervante.
  • Ceea ce, deși de real ajutor, înseamnă că vor rămâne active rețelele de advertising acceptate. AdSense,
    rețeaua de publicitate a Google, are monopol pe industrie: estimările variază între 70% și 88% cotă de piață. Cuplat cu cota de piață de peste 56% a Chrome, adblockerul ăsta e un instrument puternic de a-și împinge și mai în față serviciul de publicitate.
  • Nu văd nicio referire la trackere – adblockerul Google nu le va bloca (cel puțin nu pe ale lor), în timp ce extensii ca uBlock sau Disconnect o fac.
  • Nu văd diferență mare între adblockerul nativ din Chrome și extensia Adblock, care se laudă că blochează toate reclamele cu excepția unora acceptate, practică deloc diferită de un vameș care ia șpagă să închidă ochii la un portbagaj plin cu țigări.

Și toată chestia e că adblockerul ăsta e o încercare de a convinge utilizatorii să renunțe la extensiile curente, care blochează tot, ca să dea drumul la Adsense. E o mișcare strict de business (și nu pentru bunăstarea internautului) și e o datorie pe care Google o are față de publisherii care îi folosesc platforma. Nu zic să nu vă mai dezinstalați adblockerul, dar eu îl mai las o vreme.

2 thoughts on “Despre Ad-blocker-ul integrat în Chrome: lupul paznic la oi

  1. Ceea ce a integrat Google exista de cam multa vreme in Brave si parca era si o versiune de Opera care avea astfel de functionalitati. Eu oricum n-am incredere in browsere sau extensii si merg pe filtrare la nivel de DNS. E mai sigur asa.

    1. Da Mălin, dar tu ești sysadmin și te pricepi și chiar îți pasă de detaliile astea. Google n-o să ți se adreseze ție sau mie sau lui frate-meu sau entuziaștilor care-și fac adblocker dintr-un Raspberry Pi. O să se adreseze celorlalți 99% dintre utilizatorii de Chrome.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.