Telefonul de 1000 de euro devenit mainstream

Constat cu mâhnire și îngrijorare că noua normă a telefoanelor de supertop e să coste 1000 de euro. Iphone X, Samsung Note 9, următoarele Pixel-uri, probabil și următorul Huawei P.

Și momentan e o problemă, pentru că e o diferență foarte mare între telefoanele midrange decente gen Nokia 6.1, 7 Plus și Xiaomi MI A2 (adică cele chiar foarte folosibile, între 200 și 300 de euro), cele high-end „simplu”, din zona 500-600 euro (alde OnePlus 6), și cele de sus sus, cu de toate.

Înțeleg că competiția între flagship-uri stă în altceva decât doar în care are cel mai 845 Snapdragon dintre toate, cei mai mulți rami și cei mai mulți megapixeli. E vorba și de construcția aparatului, lipsa compromisurilor (i.e. Samsung are și water resistance, dar în același timp și mufă de căști din aia normală); de display-ul ăla blanao pe care chiar nu-l reușesc toți; și mai ales despre partea foto, unde se vede diferența cu adevărat. Un smartphone care să zbârnâie la atingere, să nu-ți vină să crezi cât de mișto se vede ecranul, însă să conțină în el și un aparat foto point-and-shoot peste medie, totul într-un pachet compact (vezi Samsung, Sony, mai nou și Huawei), nu va fi la fel de ieftin ca un telefon „normal”. Și sunt de acord cu asta, doar că discrepanța între prețuri mi se pare că devine tot mai mare.

Și ziceam de îngrijorare mai sus: în sensul că dacă anul ăsta am scăpat fără să-mi iau S9, asta doar pentru că S8-ul meu e încă absolut competent și rapid și nu puteam justifica în consiliul familial achiziția, nu sunt sigur că mă voi putea abține la anul. Și, dacă pe ăsta am dat 2500 de lei nou de la eMAG, asta nu e o garanție că anul viitor voi avea același noroc.

6 thoughts on “Telefonul de 1000 de euro devenit mainstream

  1. La anu iti iei s9 cu 2500 de lei nou de la eMAG. Cred ca daca e un efort financiar sa-ti iei anual ultimul telefon aparut, cel mai eficient e sa ramai in urma cu 1 an cu tehnologia. E nasol, dar din cate am observat telefoanele ajung la un pret acceptabil dupa 1 an.
    Pana sa iasa Note 9 am zis ca imi voi lua Note 8 pentru ca acum e la pret bun, dupa ce a aparut Note 9 care a reparat tot ce era gresit cu Note 8 am zis ca nu mai are rost Note 8. Acum as astepta pana la anu cand apare Note 10, poate-mi permit Note 9, dar mai mult ca sigur OP 6T va fi o varianta mai buna…

    1. Note e overkill pentru că nu aș folosi stylus ul, iar mărimea lui s8/s9 (non plus) e perfectă pentru mine.

  2. E un proverb american, care a ajuns si la noi: ce-i ieftin nu merita!

    Romanii se impart, deci, in 2 categorii: cei care se zgarcesc si la 5 euro, care folosesc branduri tip Vodafone, orice ar fi in carcasele alea, si cei care isi iau cel mai scump tel tocmai ca-i cel mai scump. O amica imi zisese la un moment dat: e cu 200 de lei mai scump dintr-un motiv, nu e el degeaba atat.

  3. Vrei ceva puternic? Pocophone e 1800 lei si are snapdragon 854. La Samsung platesti firma. Personal nu m-as intinde peste Mi A2 lite, poate Mi A2 maxim, desi bateria de 3000 ma sperie la ultimul.

    1. “plătești firma” posibil, dar nu de toată diferența. Pocophone ar fi o opțiune bună dacă aș vrea să fac poze low light mediocre, dacă nu aș vrea să fac plăți ING cu telefonul și dacă mi-aș mai dori vreodată un telefon fără display amoled.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.