Suntem peste tot acasă

Citeam într-una din serile trecute pagina de Wikipedia a lui Mihai Crețu – nu întrebați de ce, în general la asta se ajunge când bagi un playlist “retro” de pe Youtube și mai ai și un pahar de vin la îndemână. 

În caz că – la fel ca mine – nu ați știut până acum cine anume e Mihai Crețu, vă zic eu: e un român care a făcut literalmente mormane de bani după ce a fugit în Germania, unde a produs muzică pentru soția sa, cântăreața Sandra, și pentru proiectul său electronic-ambiental Enigma. Știți voi, ăia care au melodia aia cu haaaia oaaa oaa, aiaaa. Un exemplu de român muncitor care, în ciuda obstacolelor vieții, ajunge să îi fie bine de tot.

Ei, citind fascinat pagina de Wikipedia, aflu că casa sa din Ibiza a fost dărâmată de autorități după ce a pierdut un proces pentru că “nu a obținut autorizațiile necesare construirii și renovării” acesteia. Ce naivitate pe mine să mă gândesc că și-o fi închis balconul fără să anunțe asociația sau și-o fi făcut garaj în curte fără să ceară voie. Adevărul e mult mai mișto:

Omul și-a adus muncitori să înceapă să-i construiască căsuța de 3.150 metri pătrați, însă nu s-a obosit să ia și autorizații pentru asta decât după un an. Construcția a durat nouă ani, timp în care a fost avertizat că castelul-mănăstire (serios) e ilegal, avertizări cărora le-a răspuns micșorând cu vreo trei metri dealul pe care a construit micuța colibă. Pur și simplu a continuat construcția, probabil neașteptându-se chiar să vină cineva să i-o pună la pământ.

A făcut, deci, ceea ce aș numi – și mă îndoiesc că aș greși – o românească.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.