BUG Mafia – Hoteluri (cenzurat) e noua mea chestie preferată

OK, nu e un secret că îmi place Hoteluri de la BUG Mafia, însă nu varianta aia nouă odioasă, featuring Mario (oricine ar fi ăla), ci cea originală, din ’97, featuring July (oricine ar fi aia). Îmi aminteşte de perioada de glorie a rap-ului românesc şi internaţional deopotrivă, când băieţii cântau despre gin şi suc sau despre cum “bitches ain’t shit but hoes and tricks” şi, la naiba, ne plăcea! De vremuri mult mai simple, în care România încă nu avea epidemii de boli gen rujeolă, gripă sau trap, iar copiii nu fumau etnobotanice, trebuind să se rezume la Marijuana şi melodiile ei de pe Atomic.

E o melodie care azi n-ar mai putea ieşi pe vreun CD, mai ales în contextul mişcărilor pro-feminism din ultimii ani, dar care atunci se pierdea pur şi simplu printre alte multe melodii cu tematică similară. Despre care de altfel am şi scris un articol acum 9 ani, pe când scriam edgy şi aveam eu Vice-ul meu propriu şi personal with blackjack and hookers. Articol care mi-ar fi adus o banare de pe Facebook înainte să apuc să-i dau Publish, probabil.

Dar divaghez. Închideţi copiii în camera lor şi ascultaţi originala, dacă n-o ştiţi, şi vă zic apoi de cealaltă variantă:

E, azi am dat peste o adevărată comoară naţională: un mp3 de pe EP-ul Hoteluri (maxi single cum se chema pe vremea Electrecordului) în care apare varianta cenzurată a melodiei. Ediţia “radio”. Dar nu cu bip-uri sau cu vocea tăiată, ci cu versurile schimbate în stilul filmelor pentru audienţă adultă modificate pentru TV. E absolut ilar felul în care o melodie despre dezmăţ vulgar în care femeia este diminuată la maxim se transformă într-o melodie feel-good despre distracţie şi sex aproape respectuos şi în mare parte consensual. E ilar cum BUG Mafia au scos varianta cenzurată cu gândul că va fi difuzată la radio. Nu ştiu dacă a fost, o fi fost? Mai ţine minte cineva?

Anyways, here’s Wonderwall:

(eventual ascultaţi cu versurile originalei în faţă pentru contrast)

2 thoughts on “BUG Mafia – Hoteluri (cenzurat) e noua mea chestie preferată

    1. Ce s-a ales de mai toate backing-vocalistele BUG Mafia, au devenit irelevante cu timpul. July, Cătălina, Nico, Puya, you name it.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.