Jurnal de maestru berar

ziceam că mi-am luat kit de făcut bere în casă. Să vă mai zic.

Că mă întreba niște lume: kit-ul e ăsta și e pentru absolut amatorii în tainele berăriei. Conține o găleată de plastic de vreo 30 de litri, robinet, o paletă pentru amestecat, un capsator de capace, capacele necesare și niște alte chestii – gen un densimetru care-i gata spart – nu știu precis dacă s-a spart la transport sau am reușit eu să-l sparg între timp.

Pe lângă chestiunile tehnice, trebuie cumpărată o cutie de extract de malț din soiul preferat, căci nu vorbim de procesul clasic de a face bere, în care iei boabele de ceva și le fierbi și faci altceva din ele, ci e un proces simplificat, pentru entuziaști și oameni care au nevoie de un hobby, da’ nu prea tare că mai au și alte treburi.

Practic, e echivalentul gătirii unei pizza congelate luată de la Kaufland, dacă pe pizza aia ar mai trebui să mai pun niște salam înainte să o bag la cuptor.

Am găsit și de unde să iau sticle: le comand online. Nu voi folosi sticle reciclate căci, mi-a atras atenția tov. Cetin, în stadiul fermentării în sticlă există șanse să explodeze, lucru confirmat de o căutare pe net după “homebrewing bottle bomb”.

Cert e că a durat mai puțin de o oră să pun la fermentat tura-pilot de bere: am citit instrucțiunile de pe cutia kit-ului, folosindu-mă de vagile mele cunoștințe de italiană să înțeleg ce scrie acolo, căci n-au instrucțiuni în altă limbă. Am încălzit niște apă într-o oală, apoi am amestecat-o cu extractul de malț și un kil de zahăr. Maglavaisul respectiv l-am turnat în vălăul de plastic, apoi am adăugat apa și drojdia. Am mai amestecat până n-am mai văzut drojdie la suprafață și i-am pus capacul împreună cu minifermentatorul (un muștiuc de plastic care nu lasă să intre oxigen, dar elimină dioxidul de carbon emis de procesul fermentației).

Și aia a fost, acum trebuie să aștept vreo două săptămâni până fermentează bine, după care o îmbuteliez și o las la dospit încă vreo două. Până atunci trebuie să-mi comand sticlele și un densimetru nou, să gândesc bine logistica îmbutelierii și, poate cel mai important, să-i găsesc un nume șugubăț și să-i desenez etichetă.

4 thoughts on “Jurnal de maestru berar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.