Ce m-a interesat pe mine dintre filmele pe care le-am văzut anul trecut:
- Așa cum se bâzâia dinainte, The Shape of Water a luat cele mai multe nominalizări. Cu un total de 13, nu a luat pentru cel mai bun actor bărbat mascul alfa principal (pentru că nu a existat unul în film, sirenul mut nu se pune), pentru efecte speciale (aici a fost competiția mare) și pentru cele la care nu era eligibil, gen documentar sau scurtmetraj animat.
- Deloc surprinzător, Dunkirk a luat și el o gălăgie de nominalizări, 8 la număr – de la cele importante gen cel mai bun film și cea mai bună regie până la cele tehnice gen sunet și imagine.
- Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, unul din preferatele mele de anul trecut, a luat șapte bucăți, dintre care trei pentru actori (două la aceeași categorie, se vor bate între ei). De așteptat de altfel, pentru că McDonagh are obiceiul de a-și lua actori buni care să se muleze bine pe scenariul lui (care și el a luat o nominalizare, spre surprinderea nimănui). Sunt aproape sigur că Frances McDormand o să ia premiul pentru actriță.
- Blade Runner 2049 a luat cinci nominalizări tehnice (pe bună dreptate), însă personal aș fi aruncat acolo, să fie, și o nominalizare pentru regie.
- Get Out e favoritul meu din toată lista asta și mă bucur că a luat nominalizări la premiile mari: cel mai bun film, cel mai bun actor principal, regie și scenariu. E un film excelent care devine chiar mai bun după ce-l vezi a doua-treia oară.
- Logan a luat nominalizare pentru scenariu adaptat, ceea ce cred că e prima dată când se întâmplă asta în cazul unui film cu super-eroi bazat pe benzi desenate.
- Mudbound e primul (cred) original Netflix care ia nominalizări la Oscar. A luat patru bucăți chiar importante: Scenariu adaptat, actriță în rol secundar (Mary J. Blige, asta nu cânta pe vremuri?) plus imagine și cântec.
- Baby Driver a fost încă un film care mi-a plăcut foarte mult (atât de mult, de fapt, încât l-am revăzut de câteva ori). A luat trei tehnice, dintre care dacă nu câștigă cea mai bună editare înseamnă că premiile Oscar sunt niște farse false fără valoare.
- Oh hei, ia te uită ce surpriză, Pixar și-a lansat anualul film care ia anuala nominalizare pentru cea mai bună animație, urmând să ia anualul Oscar.
- Oh hei, ia te uită ce surpriză, Paul Thomas Anderson a făcut încă un film cu Daniel Day Lewis și a primit iar o gălăgie de nominalizări. Al câtelea premiu va fi ăsta pentru DDL, al patrulea, al cincilea? Ar trebui să fie un soi de record, oricum.
- Salut, voi ați văzut filmul Star Wars: Ultimii Jedi, film cu patru nominalizări la Premiile Academiei?
- Nu am văzut încă Darkest Hour dar am înțeles că e un film istoric, trist și totodată ffff adev, cu Gary Oldman fiind cât mai Gary Oldman posibil, în tone de machiaj. A luat șase bucăți.
- Johnny Greenwood de la Radiohead are prima nominalizare la premiile Oscar.
- Nu am văzut filmele centrate pe femei, gen Lady Bird sau I, Tonya, despre care sunt sigur că o să câștige o grămadă de premii, oarecum în semn de consolare pentru toți bărbații din industrie care mamelesc și mermelesc actrițele pe la petreceri.
Revin zilele astea cu un articol cu previziuni, pentru că știu că vă pasă.