Festivalul berii nu moare, festivalul berii se transformă

La un moment dat Timișoara rămăsese fără Festivalul Berii de la stadion, festival mutat în Parcul Rozelor, apoi la mall, apoi dispărut complet. Cumva de înțeles – câmpenească cu bere, mici, Cargo și Iris au fost OK acum 20 de ani (nu-mi vine să cred când scriu asta, îmi amintesc cum am fost acum douăzeci de ani la festival la stadion), publicul de atunci a îmbătrânit, targetul de azi are alte îndeletniciri. Însă totuși m-aș fi așteptat de la Timișoreana să facă ceva mega grandios cu ocazia împlinirii a 300 de ani. Da, știu că s-au întâmplat ceva-uri prin mai, însă mă așteptam să se întâmple ceva cu adevărat mare, de ocazie specială.

În fine. Se pare că noua chestie e berea artizanală. După macarons, burgeri și pulled pork sandwiches, berea artizanală e noua chestie și, iată, e timpul să avem și noi, timișorenii, un festival hip cu bere craft. Dar ce zic eu un festival, băgăm direct două, că suntem fruncea.

Primul a fost chiar weekend-ul ăsta ce a trecut, pe numele lui Timișoara Craft Beer Festival, al doilea se va numi Craft Art TM, pentru că însuși cuvântul “craft” e de asemenea o chestie. M-aș duce să mănânc ceva la Craft Rooftop, dar în drum trebuie să mă opresc la bancomat la CRAFT.

Craft. Cu cât îl citești mai mult cu atât arată mai ciudat. Dar e o chestie.

Ei, la festivalul din weekend a fost plăcut. Nu foarte înghesuială, cozi acceptabile la bere (asta și pentru că am vizitat la ore de părinți), multe feluri de bere de la 10 lei în sus, muzică o idee prea tare, formații, DJ, macarons, burgeri, pulled pork, întreg șebangul.

Am gustat bere cu afine, bere cu mango, bere neagră, bere blondă, bere nefiltrată, bere roșie, cidru. E o modalitate foarte ușoară să te ușurezi de 100 de lei în 2 ore nefăcând mai nimic. A fost însă mișto să ascult producătorii (români toți, cred) explicându-mi cum au făcut berea și de ce e mai șmecheră a lor, de parcă aș înțelege. Plus că a fost o ocazie bună să mă întâlnesc cu o grămadă de oameni pe care nu i-am mai văzut de ani de zile.

Sunt curios cum va fi în august Craft Art TM. Pare mai mare ca scop, deși va fi ținut tot acolo, căci se laudă că va fi “atmosferă de festival european” și cică aduc producători internaționali și concerte de muzică ce mai ascultă tinerii în ziua de azi (Golan, Moonlight Breakfast, Grimus și Gojira&Planet H). Și de data asta e și cu bilet.

Deși nu știu ce să zic, dacă ai fost la festival de bere și nu ai ascultat Ansamblul Folcloric Banatul cu micu-n gură, ai fost cu adevărat la festival de bere?

2 thoughts on “Festivalul berii nu moare, festivalul berii se transformă

  1. Eu incerc, chiar incerc. Merg la Bibliotheka 2 sau la Viniloteca dupa bere, am fost si in Bucuresti la berariile celebre, in weekend la festival… Nu pot sa fac sa-mi placa berea asta artizanala si pace. Sunt gusturi care nu au ce cauta intr-o bere, singurii acceptabili de pana acum fiind Ground Zero. Am baut bere cu mai multa placere la Street Food Festival, si aia serveau Staropramen de fapt.

    1. To each his own, I guess, mie-mi place să experimentez din când în când. Blondă și weizen beau tot timpul, a fost și asta o ocazie bună să-mi ies din zona de confort.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.