Ne-au făcut ghiveci pe toți

Deși încerc să mă țin departe de subiectul Referendumul Urii, Referendumul Urii nu se ține departe de mine. Și ajung să discut despre acesta cu persoane apropiate deopotrivă personal și profesional, și îmi dau seama că au învins: ne-au făcut ghiveci.

Ne-au făcut să ne certăm unul cu altul ca chiorii pe un non-subiect. Ne-au făcut să fim dușmani prin emoții și diversiuni. Oameni apropiați în dorințe și ideologii, ne-au despărțit și ne-au făcut să ne îndoim unul de altul.

Anume, exemple. Vorbeam zilele astea cu mai mulți colegi de breaslă – IT-ști din aceeași firmă și din afara ei – și nu am căzut de acord. Unul boicotează referendumul pentru că i se pare cretin, altul merge să voteze NU pentru că a auzit el că așa e mai bine, altul știe precis că există niște clauze virusate în referendum, care după ce trece se vor activa și vor deveni otrăvitoare pentru toate codurile penale, dar nu știm precis ce. Nu mă mint singur, sunt total conștient că și eu am doar frânturi de informație și că în orice aș crede, pe la un nivel greșesc. Am reușit să mă cert cu un vecin – de altfel un om bun în anii în care l-am cunoscut, liniștit și politicos – pentru că, prin prisma credinței lui, el consideră referendumul îndreptățit, și crede atât de tare asta încât lipește în casa scării afișe în mod repetat, ori de câte ori le dă cineva jos, indiferent că i-am zis că nu e, gen, legal.

TOȚI oamenii ăștia sunt oameni cu care m-am întâlnit la proteste în Timișoara, inclusiv vecinul cu care duc acum o adevărată cruciadă ideologică. Cu toții am fost acolo când se strigau muile în direcția partidului; cu sau fără copii, cu sau fără rate, toți am fost acolo, m-am întâlnit cu toți cei despre care vorbesc acum. Dintr-o cauză comună acum un an, ne-au redus la niște certuri de căcat. Și asta ne va aduce finalul – atât mie, un intelectual, cât tuturor celorlalți despre care vorbesc.

Ura generală față de hoți și corupți a fost disipată, fiind înlocuită de a) ură nejustificată față de homosexualitate ca concept și 2) micro-ură a fiecăruia față de oricine.

Ne-au confuzat, ne-au amețit și ne-au dat decisiva. Sau, mă rog, ne-o vor da-o poimâine. Cert e că ne-au făcut ghiveci, și cât timp noi – odată oameni cu valori comune – ne certăm ca proștii între noi, ei se pregătesc să desfacă șampania.

Muie.

4 thoughts on “Ne-au făcut ghiveci pe toți

 1. Dumnezeule mare, că bine zici. De-aşi fi fost homosexual ale mele rude şi ai mei prieteni m-ar fi omorât cu pietre. Dar pentru că nu sunt interesat pe cine şi ce fut ei, sunt antitradițe şi antisalvatorul copiilor din România. ???

 2. Laasă, că mi-am curățat cu drag lista de fb săptămânile astea. N-am dat cu ură, ci doar cu-ntrebări. Și-am primit la apelative de-am ajuns și antihrist. Păi pe oameni d-ăștia să te bazezi în lupta comună? Pe oameni care dintr-o diferență de opinie lansează jihadul asupra ta? Ăștia de-njunghie pe la spate că n-ai scandat pe tonalitatea adecvată :). Ăștia dau în paranoia și în haoscel mai rapid și mai nociv pentru grup, oricare-ar fi acela.

  Da, este un test, dar este în primul rând unul personal, pe care-l trecem fiecare-n parte, căci ca masă oricum ne-nvârtim după fitile de tot felul :). Acu așteptăm următoarea mutare :)

  1. Și practic, prin curățenia asta, ați reușit să vă alienați și mai mult unii față de alții și să îți restrângi bula și mai tare.

  2. Nu cred că m-ai înțeles chiar exact :).

   Este bine ce s-a întâmplat, din punctul meu de vedere. Eram alienați de mult timp, dar acum doar s-a dovedit cât de acerbă și agresivă era alienarea. Dacă tu crezi că cei ce m-au executat pe eșafodul discuției din dragul de a avea dreptate sunt niște persoane care mă respectă, atunci bine. Eu nu am inițiat ura, am încercat să o evit, dar dacă ei știu mai bine decât mine, de ce să nu le dau dreptate și să-i bag în mă-sa unfriendului?

   Cât despre bulă, pot să mi-o reconfigurez liniștit în câteva săptămâni (chiar ar trebui să fac asta, că tot o am în plan de ceva timp). Și-n plus, din experiență proprie, am reușit suficient de multe cu o mână de oameni pentru a nu deplânge pierderea unor prăjiți în ură doar pentru că, vezi Doamne, aveam bula mare. Chiar crezi că merită să insist să fiu înconjurat de oameni ce nu știu a mă respecta? Sincer!

   Stai liniștit, că-n Stradă ne putem ocoli pentru a ne opune aceluiași dușman.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.