Smartwatch review #3: ticWatch 2

Iată, la mai puțin de un an după ce am declarat că smartwatch-urile sunt niște chestiuni stângace fără viitor concret, am cumpărat deja al treilea astfel de gadget, pentru că sunt consecvent şi ferm în opinii. De data asta l-am luat de la americani, că îl ochisem de ceva vreme şi l-am găsit la superofertă. Mă rog, l-am luat de la americani doar în teorie, că de trimis l-au trimis din Belgia.

Fiind produs de o companie chinezească necunoscută și fiind bazat pe Android personalizat (non-Wear), mă așteptam la o struțocămilă cel mult decentă, şi asta în cel mai bun caz. Am fost surprins însă să mă aflu față în față cu un ceas mișto, cu un ecran surprinzător de clar și de bun, cu fețe de ceas excelent desenate şi cu un sistem de operare robust, chiar dacă cu carenţe pe partea de aplicaţii. Pe alocuri îmi place mai mult decât Huawei-ul de zi cu zi, însă am apucat să i-l promit doamnei vieţii mele înainte să îl încerc şi acum nu mai pot da înapoi.

Aspect

Ca design, arată mai sport decât Moto 360 și Huawei W1, însă nu se duce complet în direcția aia. Cu o altă curea (astea pe care le are acum sunt de silicon) ar putea arăta chiar elegant. E cam la fel de gros ca HW1, însă e mult, mult mai ușor.

Ecranul, poate cea mai importantă componentă a lui, e luminos, clar şi de rezoluţie mare. Şi, spre deosebire de HW1, unde display-ul e “îngropat” câţiva milimetri sub cadru, aici e chiar sus, dând un efect mişto.

Butonul ceasului (“coroana” cum ar veni) e, în mod ciudat, gândită să fie în partea stângă, pentru că în partea dreaptă are marginea tactilă, chestie care mi s-a părut oarecum peste mână (scuze) în primă fază, după care a) m-am obişnuit şi b) am aflat că se poate pune ceasul invers şi se poate seta să afişeze totul invers, pentru a avea butonul în locul clasic. Deci e OK.

Software

Sistemul de operare e ticWear, care e de fapt un Android 5 foarte modificat, fără Google Play Services şi fără acces la Google Play Store. Şi aici am avut emoţii, pentru că neavând acces la Play Store, n-am acces nici la aplicaţiile Android/Android Wear disponibile pentru ceasurile AW. Spre surprinderea mea, însă, nu are nevoie de ele, pentru că deja vine cu mai toate opţiunile de care aveam nevoie direct în sistemul de operare.

De exemplu, dacă trag de cardul de sus ajung din două la setările rapide, la un widget de meteo, la music player şi la secţiunea sport. Dacă trag din dreapta ajung la meniul de aplicaţii, dacă trag din stânga ajung la asistentul vocal (gen Google Assistant/Siri) pe care-l pot striga şi “Okay Tico!” şi dacă trag de jos ajung la notificări.

Ca chestii unice avem mai sus menţionatul Tico (un asistent cu o recunoaştere vocală (în engleză) incredibil de rapidă) şi modul “tickle” în care poţi scrolla prin meniuri “gâdilând” partea dreaptă a telefonului. Drăguţ, dar n-am prea folosit-o pe niciuna, prefer întotdeauna Google Assistant pentru că ştie totul despre mine şi mă ajută mult mai bine.

Feţele selectabile din fabrică sunt unele din cele mai bine făcute din câte am văzut până acum.

Hardware

Ecran de 1.4″, baterie lăudată ca ţinând “spre două zile”, însă în mod realist duce o zi de dimineaţă până seara dacă chiar îl foloseşti. Dacă-l ţii doar la mână, setezi ecranul să se stingă după o vreme şi nu verifici notificări, atunci ţine şi două zile, da. Cică ar fi rezistent la apă IP65, dar n-am avut inimă să-l testez. Se încarcă wireless prin dock magnetic, ceea ce înseamnă că nu poate fi “hackat” prin USB, dar suportă ADB over WiFi, dacă aveţi fetişul ăsta.

Pe partea de sport: are cititor de puls şi – neaşteptat – GPS. Ceea ce înseamnă că pot ieşi cu bicicleta sau la alergat fără telefon, ceasul îmi ţine minte paşi/distanţă şi traseul precis, după care îl pot sincroniza cu telefonul şi de acolo mai departe cu Strava, Google Fit sau cu ce mai folosesc. Nu are sincronizare în timp real pentru că versiunea internaţională nu are conexiune de date.

În concluzie, merită?

În momentul ăsta, ca prim smartwatch cred că e cea mai bună opţiune: arată bine (cu o curea de piele putând arăta şi mai bine), ecranul e de top şi face tot ce trebuie să facă, totul la un preţ foarte bun. Ca ceas sport mi se pare mai bun decât HW1, pentru că HW1 nu are GPS. Ca ceas casual e iar potrivit pentru că e uşor şi foarte lizibil. Practic, sunt atât de mulţumit de el încât de abia aştept să se dea drumul la kickstarter să mă bag la viitorul Ticwatch SE early bird, că o să fie 100$ şi o să aibă Android Wear. Wet dreams come true.

3 thoughts on “Smartwatch review #3: ticWatch 2

  1. Daca tot te-ai pus pe testat smartwatch-uri, recomand sa cumperi Xiaomi Huami Amazfit. Are GPS integrat, aplicatie dedicata, si design premium, plus pretul foarte bun. Il folosesc de vreo 4-5 luni si inca nu m-am plictist de el.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.