Smartwatch #2: Huawei Watch W1

Am renunțat de curând la vechiul Moto360 în favoarea unui Huawei W1 cu care am petrecut deja o lună, deci sunt în măsură să emit o părere.

Aspect

Până acum e preferatul meu dintre ceasurile clasice cu Android Wear pe ele: e elegant, discret, are ecranul mare, coroana din jurul acestuia e subțire, ceasul în sine nu e mai gros decât trebuie. Culmea, e mai frumos decât generația a doua, care aduce un ecran mai mic și o coroană groasă, ducându-l înspre raionul de ceasuri sport mai degrabă, o nișă oarecum saturată.

Hardware

Ecranul e superb, cu culori vii, luminos, citibil și în soare puternic. Spre deosebire de vechiul Moto, ăsta n-are “flat tire”-ul de jos, ecranul fiind rotund complet, ceea ce e OK. Chipsetul e și el mai nou și mai puternic decât cel al lui Moto 360 v1, făcând lucrul cu meniurile foarte rapid – mai ales după actualizarea sistemului de operare la Android Wear 2.0. Nu are slot de SIM, nu are GPS sau NFC. GPS-ul ar fi fost OK pentru a-mi înregistra turele de bicicletă fără a avea telefonul la mine, dar nu e o necesitate pentru mine.

Software

Din fabrică a venit cu Android Wear 1.5, dar a fost actualizat acum vreo 2 săptămâni, oficial, la AW2.0. Ceea ce înseamnă că are Play Store-ul propriu, nemaifiind necesar să instalezi aplicațiile sau fețele pe telefon ca să le pui pe ceas, ci putând să le descarci direct. Asta ar trebui să se traducă într-o compatibilitate mai bună cu iPhone-urile.

Are Google Assistant, care e foarte rapid, însă nu înțelege română. Engleza o prinde foarte bine, chiar și cu accentul meu mioritic, și e foarte precis. Merge să-i zic din voce să pornească Shazam, să pun un reminder, să-mi adauge ceva la lista de cumpărături, să înceapă să-mi înregistreze o tură de bicicletă și alte mizilicuri. E OK.

Are tastatură pentru a putea răspunde la mesaje pe FB Messenger, WhatsApp, SMS-uri, Hangouts, și funcționează chiar bine – ori apăsând tastele, ori prin “flow” ca la Swiftkey / Swipe / Gboard. Problema e că, deși pe telefon știe limba română, pe ceas nu e disponibilă, ceea ce e destul de frustrant pentru că, fiind atât de mică, mă bazez foarte mult pe autocorecția cuvintelor.

În concluzie, merită?

Revin cu aceeași idee: ca ceas drăguț care știe să facă ceva chestii în plus, da. Ca device future-tech universal, niciun smartwatch nu merită. Ca să vezi ora, să numeri pașii, să schimbi muzica de pe telefon dacă ți-e lene să-l scoți din buzunar, și mai ales ca să arate bine asortat la o ținută anume, atunci merită. E mai mult un accesoriu decât un device și, ca accesoriu, merită.

4 thoughts on “Smartwatch #2: Huawei Watch W1

  1. Buna ziua.
    Detin si eu un W1 si un tel tot Huawei. Dupa ce am facut update la Android Wear 2 si Android 7 , functia Ok Google de pe ceas functioneaza doar daca ceasul are o conexiune wi-fi. Daca restartez telefonul ,aceasta functie merge doar cu conexiunea bluetooth pentru o perioada scurta de timp. Intampini aceeasi problema?
    Toni

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.