Umbre II nu mă mulțumește deloc

S-a dat și ultimul episod din Umbre II și nu sunt deloc fericit. OK, într-adevăr a revenit Nea Puiu din morți și asta a fost în regulă, însă în rest sezonul ăsta al doilea a fost ca un prim act al unei povești mult mai lungi. Ceea ce ar fi trebuit să fie sezonul I, logic vorbind.

Pentru că:

  • Au lăsat deschis arcul poveștii celor doi tineri însurăței. Au făcut accident, au devenit depresivi, s-au drogat și au făcut spume la gură. OK, și ce?
  • Au introdus noul personaj dement Polițist Abject IV, cu perciunii lui glorioși, gri moral (și încă un gri foarte întunecat, antitetic lui Relache, ne-am prins, că doar nu suntem proști) care se potrivește, în universul Umbre, ca nuca-n părete. E parcă un producător executiv de la HBO Europa a zis “băiete,” – așa îi zice lui Bogdan Mirică, băiete – “ia fă și tu un personaj din ăla ca în anii ’90 că europenii ăștia estici mănâncă filme americane de anii ’90 de zici că-s untură pe pită”. I-au dat un viol, o cocaină și o demență stilistică în care își face treaba dezbrăcat la curul gol și au presupus că o să fie un personaj adânc cu care să putem rezona. În schimb am primit asta:
  • Au introdus în ultimul episod un personaj misterios, teoretic înfricoșător, despre care nu știm mai mult decât că e “fratelo” Căpitanului și deducem din atmosfera generală că ar fi superior ierarhic acestuia. E un personaj pe care puteau la fel de bine să îl introducă în primul episod din sezonul 3, ar fi avut același impact asupra intrigii. Dar probabil că în contractaseră pe Sergiu Costache pentru un sezon întreg și au vrut să-l folosească de toți banii, chiar dacă nu prea aveau să-i dea ceva de făcut.
  • Au introdus în ultimele două episoade intriga nevestei lui Relu care este molestată patetic de Mihai Călin fără nicio concluzie sau retribuție.

Și, pe cât am așteptat să văd sezonul ăsta, pe atât m-a deranjat cât de incomplet este. Are doar șase episoade, iar din toate scenele acestora cel puțin un sfert pot fi tăiate fără să se piardă nimic, în acest moment, din poveste. Cel puțin scenele copiilor și scenele nevestei lui Relu. Serios, dacă nu mi-ar fi lene aș edita toate șase episoadele într-un clip lung, de gen patru ore, fără umplutură inutilă. Dar mi-e lene și nu văd nicio recompensă în asta, deci na.

Și ce nu înțeleg eu e de ce nu există nicio scenă în tot sezonul (serios, nu am remarcat nicio scenă în șase ore de serial) în care camera să nu fi fost ținută în mână, să mă ia cu rău de mare. Serios, măcar o scenă de 10 secunde, ceva scurt, nimic. Dacă ați observat voi așa ceva să-mi ziceți, dar serios că nu cred că există.

Altfel, team Nea Puiu for life.

4 thoughts on “Umbre II nu mă mulțumește deloc

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.