4DX e o găselniță simpatică dar inutilă

Azi am văzut pentru prima dată un film în 4DX – sala aia de cinema în care se mișcă scaunele și îți bate vântul în plete când o cere filmul, și te stropește pe față când plouă în film. Sau când te stropește un val. Sau, mă rog, nu știu dacă există filme japoneze cu bukkake în 4DX. Ah, şi uneori oferă şi mirosuri. În fine, e o chestie.

Cert e că eram curios de o vreme să văd un film așa, dar nu destul de tare încât chiar să mă duc. Însă azi în singura perioadă în care am avut liber să vedem It*, acesta rula doar la 4DX, așa că am zis că ce poate fi rău.

Ei bine, câteva chestii.

4DX e, de fapt, cam aceeași chestie cu ce aveam în mall acum câțiva ani și se chema “cinema 7D” – era o gheretă mică, cu patru scaune și un ecran, în care rula câte un film de 15 minute cu efecte speciale și cu scaune scuturătoare. 4DX e acelaşi lucru dar într-o sală de cinema mare. Perfect valid ca distracție scurtă, amuzant, inedit. Însă mult prea mult pentru un film de 2 ore jumate. Pur și simplu mult prea mult.

Pentru că m-a scos din film mai mult decât m-a adâncit în el. De fiecare dată când mă mișca brusc scaunul sau când îmi sufla literalmente în ceafă ceva, încetam să mă concentrez la film și deveneam conștient că mă uit la un film și că se învârt toate cu mine. Cam la fel cum, acum, voi cei care citiți realizați brusc că aveți limbă în gură și că respirați manual.

Nu mi s-a părut chiar groaznic, dar mi-a părut că nu adaugă plusvaloare experienței cinematografice. Cel puțin nu pentru un film ca It – sunt sigur că la un film gen Transformers sau Independence Day poate fi distractiv, cel puțin pentru o vreme, până când devine plictisitor și deranjant.

De prea multe ori au început suflătoarele să sufle, ele auzindu-se mai tare decât filmul. De câteva ori efectele nu au fost perfect sincronizate cu filmul, fiind vag derutant. Şi porcăriile alea de suflătoare din ceafă sunt chiar cele mai enervante chestii vreodată şi mi-am petrecut finalul filmului aplecat în faţă, să nu îmi mai sufle mizeriile alea în ureche.

Este, deci, 4DX o experienţă pozitivă pentru un lungmetraj? Eu zic că nu. Este, însă, o experienţă pe care aş repeta-o? Iarăşi nu.

*(filmul a fost mişto.)

One thought on “4DX e o găselniță simpatică dar inutilă

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.