Recomandare de bicicletă?

De vreo lună am scos de la naftalină bicicleta câştigată acum şase ani la ceva concurs, revenind astfel la pasiunea mea din tinereţe. E similară celei din poza din vârf, cu tot cu floricele şi inscripţie Coca-Cola.

Chestia e că bicicleta asta nu cred că e cea mai bună pentru mine. E un DHS greoi, cu roţile groase şi ţepoase dar totuşi parcă de oraş, care a stat ani de zile în cămară prinzând rugină şi praf, în timp ce eu prindeam rugină şi burtă. Am curăţat-o, am uns-o, am schimbat pinionii, i-am dat jos coşul şi am început să o călăresc zilnic, fără excepţie.

Dar parcă nu sunt mulţumit. E obosită, nu reuşesc să reglez nicicum schimbătoarele şi frânele care-s nişte ştifturi, a cam prins rugină pe alocuri şi mi se pare că pedalez greu, per ansamblu. Nu e rea per se, dar sunt sigur că merit mai mult de atât. Aşa că aş vrea alta. Poate una mai uşoară, poate mai potrivită şi pentru şosea, dar şi pentru borduri şi poteci neasfaltate, cu care să ajung cu bine la lucru şi să fac extra vreo 10-15 kilometri zilnic.

Doar că nu mă pricep. Am văzut că se poartă MTB-urile, dar în Timişoara n-avem munţi. Mi-a sugerat un coleg să-mi iau “trekking”, dar nu ştiu ce e aia. Am înţeles c-ar fi o cale de mijloc între bicicletă de oraş şi bicicletă de munte? Bicicletă fixie de oraş nu vreau să-mi iau, că nu pot să-mi las barbă şi sunt prea gras pentru blugi strâmţi. Singura variantă acceptabilă de oraş ar fi fost Switchblade-ul de care m-am îndrăgostit prin 2010, dar din câte am căutat, nimeni din România nu mai importă Nirve şi oricum doar m-ar încurca după cele două săptămâni în care aş fi cool pe ea.

Aşadar, ăştia mai experimentaţi, ce recomandaţi? Mă interesează după ce să mă uit, conform cerinţelor vagi de mai sus, nu neapărat link-uri şi modele specifice (deşi m-ar ajuta şi astea). Şi nişte explicaţii ca la prost ar fi binevenite: m-ar ajuta să aibă suspensie la fund? La furcă în faţă? Să caut musai frână pe disc? Dacă-mi iau una second la ce să mă uit, cum să o încerc?

Mulţumirile sunt, evident, anticipate.

10 thoughts on “Recomandare de bicicletă?

  1. Nu sunt munți în Timișoara dar sunt miliarde de borduri și gropi. Deci ar fi foarte bun un MTB cu suspensie doar pe față la care, eventual, să îi schimbi cauciucurile cu unele mai de asfalt (mai înguste și cu profil mai puțin pronunțat). Variantă bună și ieftină: http://www.decathlon.ro/p/8321326_btwin-mtb-rockrider-340-gri-albastru.html. Dezavantaj la MTB: nu ai neapărat o poziție foarte confortabilă pentru plimbat în oraș (dar cu reglat cu atenție șaua e decentă), nu ai apărători, portbagaj, cric, etc … dar se pot pune toate astea (dacă le iei deodată cu bicicleta la Decathlon cred că ți le montează băieții gratuit).
    Varianta gata pentru oraș/plimbări pe șosea e bicicleta de trekking, vine echipată cu toate cele, poziția e ceva mai comodă, emai grea, e mai scumpă. Asta mai ieftină: http://www.decathlon.ro/p/8307664_bicicleta-oras-hoprider-300-barbati.html, dar nu are suspensii și la bordurile și gropile din Timișoara e neplăcut / asta mai scumpă: http://www.decathlon.ro/p/8307666_bicicleta-oras-hoprider-520-barbati.html

    Suspensie pe spate eu nu aș lua pentru umblat în oraș, aia e doar pentru teren dificil (chiar mai dificil decât a reușit Robu și predecesorii să facă în Timișoara), arunci aiurea energie din pedalat în suspensia aia. Frâne pe disc: din nou, nu sunt necesare, costă în plus degeaba și complicații la întreținere.

    Ca om cu 8 biciclete furate în Timișoara, despre second-hand zic doar un lucru: să fie cu toate actele în regulă sau de la cunoștințe. Pentru că hoți de biciclete există pentru că există piață de vânzare biciclete furate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.