Cinci zile mai târziu, am iar semnal la Digi

Follow-up la articolul ăsta: cinci zile şi o sesizare mai târziu, a răsărit în semnal nativ Digi. După câteva zile în care am prins oarecum o liniuţă lângă fântână şi una lângă piscină, în funcţie de cum bătea vântul.

Ieri a venit, subit, semnalul. Se prinde o celulă nouă (CID 40212) – înainte se prindea vag una de la vreo 23 de kilometri depărtare. Vocea merge excelent, interneţii merg cel mult aproape acceptabil pentru dat like-uri pe Facebook şi pus poze pe Instagram (cam 150KBps).

Screenshot_20160822-173254

În altă ordine de idei, tot dau zilele astea de oameni care declară că RDS sunt nişte nesimţiţi şi nişte ţepari, că au păcălit românii atrăgându-i cu roamingul naţional după care l-au tăiat pentru că e companie românească şi aşa fac românii şi acum românii ţepuiţi nu au ce face decât să plătească (dar unul n-ar face o sesizare). Inclusiv socru-meu era foarte supărat că ne-a păcălit RDS-ul, deşi i-am explicat că e temporar şi că sigur o să se rezolve în câteva zile.

Ce se întâmplă: în IT există un concept care se cheamă “scream test“: când ai o resursă a cărei scop nu e documentat şi nimeni nu ştie nimic de ea (fie aceasta un server, o imprimantă, un folder shared în reţea etc), tai pur şi simplu accesul. O scoţi din priză sau din reţea şi aştepţi să plângă cineva după ea. Orice s-ar întâmpla, rezultatul îţi spune ceva: dacă cineva ţipă, ai aflat ce e cu ea, iar dacă nu ţipă nimeni ai eliberat o resursă.

Ei, eu judec că RDS-ul a făcut şi face ceva similar cu fiecare judeţ pe care-l deconectează de la roamingul naţional: ştie că acoperă 9x% din judeţ, însă nu are cum afla fix care sunt toate cotloanele uitate de lume în care matematica releelor nu coincide cu realitatea din teren. Aşa că, în afară de a trimite nişte oameni care doar să bată toate satele şi comunele din judeţ în care s-ar putea sau nu să aibă clienţi, soluţia e să taie tot şi să aştepte să vadă cine de unde ţipă. Asta cred că s-a întâmplat aici şi mi se pare o soluţie bună pe care au gestionat-o chiar repede.

Zic şi eu.

3 thoughts on “Cinci zile mai târziu, am iar semnal la Digi

  1. Am inteles ca antenele se mai regleaza. Probabil de aceea inca mai sunt situatii de genul. Dar cu o sesizare… cred ca se poate rezolva.

  2. și eu am probleme cu semnalul în zona de graniță deși nu am casa chiar la frontieră… de 3 ani de zile nici o îmbunătățire, bine că au început să împartă 4G, că 3G ciuciu

  3. Asta se intampla cu tot ce misca in Romania. Incepand de la politie si terminand cu spitale si alte resurse. recomandarea este sa punem mana si sa tipam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.