Palatul Parlamentului, cea mai mare românească pe care am văzut-o azi

Vestea zilei legată de mândria de a fi român vine de la Google, care a introdus Palatul Parlamentului în Institutul Cultural Google, fiind disponibile imagini ale acestuia în 360 de grade, pe sistemul Street View. Foarte frumos.

Deschizând însă link-ul către turul virtual al Palatului Parlamentului, primul lucru pe care l-am observat plimbându-mă pe acolo a fost managementul cablurilor. E de un românism clasic, nici dacă puneau pe un perete un poster tip Keep Calm pe care să scrie “Las-o bă că merge-aşa” nu putea fi mai reprezentativ.

În sensul că literalmente în mijlocul Palatului, pe holul ăla mare, curat, lucios şi cu candelabre masive, nişte cabluri şi nişte role de prelungire zac nederanjate de nimeni pe jos, prin mijlocul culoarului şi sub covor. Cabluri care merg de sub covorul roşu până la biroul cu automat de cola în spate. Au băgat literalmente mizeria sub preş.

palatul_parlamentului_cabluri_1palatul_parlamentului_cabluri_2palatul_parlamentului_cabluri_3palatul_parlamentului_cabluri_4palatul_parlamentului_cabluri_5palatul_parlamentului_cabluri_6

Dacă vă uitaţi atent în pozele de sus, veţi observa că rola de cablu din poza a patra, care e în mijlocul holului, a fost montată discret după o coloană între două cadre (vezi imaginea numărul 5).

Acuma, eu văd două probleme cu cablurile astea. Unu, pentru numele Monstrului Zburător din Spaghete, e (teoretic) clădirea de căpătâi a României, mi se pare penibil să nu ai infrastructura atât de pusă la punct încât să nu te împiedici de cabluri când te plimbi prin ea. “Dar Ovidiu”, îmi veţi zice, “cel mai probabil a fost nevoie temporar de ele pentru ceva eveniment şi le-au întins pe-acolo”, iar eu vă voi răspunde că sigur n-a fost un concert Andra ad-hoc, singular în istoria clădirii. Clădirea asta ar trebui să presupună implicit un sistem de căblăraie mascată pentru absolut orice fel de nevoi ar fi de-a lungul vremii. Curent, audio, video, chiar şi de reţea dacă se gândesc demnitarii să tragă un long night la CS:GO. Nu există nicio scuză pentru care în 2016 să nu se poată ascunde căblăraia aia. Soluţii elegante şi ieftine există.

Şi problema numărul doi: băi, se ştia că vine Google să pozeze Palatul Parlamentului, că doar nu erau prin zonă şi au venit să facă nişte poze cu telefonul. A fost o acţiune plănuită cu multă vreme înainte, probabil îngropată în hârtii, acte şi aprobări prealabile. Chiar nu se putea face nimic cu cablurile alea măcar temporar, cât au venit americanii să ne bage-n istorie virtuală? Nimic mai mult decât să le bage sub un covor şi să ascundă rola de prelungire după un stâlp?

Mă mir că n-am văzut şi un aspirator ascuns discret după o uşă.

3 thoughts on “Palatul Parlamentului, cea mai mare românească pe care am văzut-o azi

  1. dar nu te-ai gandit cumva ca poate sunt niste transmisiuni in direct, si oamenii trebuie sa-si traga semnalul pana la DSNG? alea sunt cabluri xlr, nu prea ai ce face cu ele intr-o cladire, in sensul in care sa le tragi asa. daca ar fi fost de curent, as fi inteles, dar alea sunt cabluri pt. live.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.