Câteva chestii despre pozele 360 în Facebook

Am fost fan declarat al pozelor 360 încă de când se chemau photospheres şi le puteai face cu un telefon pe Android, dar nu prea aveai cum să le dai share. Şi oricum nu aveai la ce să dai share, că algoritmul de alipire a elementelor era atât de prost încât ieşeau doar odioşenii – ca de exemplu monstruozitatea asta.

Ei, timpul a trecut, Facebook a cumpărat Oculus şi a implementat poze şi videocipuri în 360 de grade. M-am jucat niţel cu pozele şi am aflat următoarele chestii:

Cum poţi face poze 360 pentru Facebook

Cu iOS sau Samsung Galaxy, faci o panoramă şi o urci pe aplicaţia FB/pe FB din browser. Chestia e că nimeni nu-ţi zice că nu-s chiar poze la 360 de grade astea, ci aşa, mai la 180 de grade stânga-dreapta.

Se pot face şi poze full-360 (ca în Street View, par example), sub forma clasicelor Photospheres. Se pot face cu aplicaţia Street View pt. Android sau iOS.

Doar că arată rău. De ce arată rău?

Am fost niţel dezamăgit să văd că poza ce-am urcat-o se vede urât rău. Dar rău de tot, nu aşa. Şi n-ar trebui să arate rău, că a fost făcută cu domnul NEXUS MAXIMUS. Pentru comparaţie, aici e originala şi aici e varianta bastardizată de pe Facebook.

photosphere_comparatie

De ce? Răspunsul l-am găsit într-o notă oarecum obscură de pe Facebook (şi nu în documentaţia oficală FB360), anume că dimensiunea maximă a panoramelor/photospherelor e 6000×3000 de pixeli. Or, Nexusul meu scoate photospherele la 8000×4000, ceea ce Facebook ucide încă de la upload. De test, am luat un Photoshop şi am redus dimensiunea unei imagini pe care Facebook mi-o bastardizase şi am reîncărcat-o la 6000×3000 pixeli. Se vede mult mai bine faţă de ce făcuse FB iniţial, însă există o pierdere de detalii previzibilă.

photosphere_crop

Chestia e că nu ştiu cum aş putea să micşorez imaginile direct din telefon (eventual să le fac la dimensiuni de săraci direct), păstrând totodată şi metadata EXIF fără să fiu nevoit să trec cu ele prin laptop şi Photoshop. Idei?

4 thoughts on “Câteva chestii despre pozele 360 în Facebook

    1. Învârte telefonul în jurul propriului ax, nu în jurul corpului. Nu strică să ai un trepied/monopod/băț ca punct unic de reper

  1. Eram chiar curios cum se fac :)) , tot urmaresc genul asta de poze de ceva vreme si pot spune ca-mi fac o placere nemaipomenita. Sper sa devina un trend care sa depaseasca filtrele de la Snapchat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.