Cartea Marţianul acum şi în limba română

Nu ştiu exact de când, dar am mai căutat-o acum ceva vreme şi era doar varianta în engleză, pe care am citit-o şi mi-a plăcut mult. Practic cartea mi-a aprins curiozitatea pentru film cu câteva luni înainte să apară, chiar înainte să aflu că va exista un film. E la eMAG la preţ bun, i-am şi comandat-o socrului.

Sunt curios să văd cât de tare au adaptat limbajul colorat al lui Watney pentru publicul pudic din România şi cât de mult din umorul lui Watney s-a păstrat în varianta asta.

5 thoughts on “Cartea Marţianul acum şi în limba română

 1. Daca tot ai citit cartea, un detaliu ma intereseaza… Ce mesaj trimite Watney cand afla ca toata lumea urmareste live tot ce zice el? Sau partea aia a fost bagata de scenaristi?

  P.S. faina noua thema.

  1. Mersi :)

   În film e sugerat că scrie ceva dubios sau foarte urât, pe când în carte nu e chiar aşa:

   “WATNEY: Look! A pair of boobs! -> (.Y.).”

   Deci, ţâţe.

  2. Also, cartea e mult mai amuzantă decât filmul şi are glume de genul ăsta:

   “He’s stuck out there. He thinks he’s totally alone and that we all gave up on him. What kind of effect does that have on a man’s psychology?” He turned back to Venkat. “I wonder what he’s thinking right now.”

   LOG ENTRY: SOL 61 How come Aquaman can control whales? They’re mammals! Makes no sense.”

 2. Mie mi se pare a fi o carte subtirica in primul rand la capitolul imaginatie, dar si ca idei si actiune si foarte superficiala in tratarea subiectelor pe care si le propune. In perfecta concordanta cu tonusul societatii de azi si cu aceasta cultura a internetului: sa fim cool, sa frapam prin ideile misto, sa fim umoristico-smecheri, si sa ne invartim putin si stiintific in jurul cozii. Era clar de la inceput ca va fi transformata in film comercial de la Hollywood.

  Pentru SF de calitate dpdv al ideilor, si un scris elegant, propun cartea His Master’s Voice, a lui Stanislaw Lem (din 1968).

  Pentru Hard-SF hardcore (dar cam prost scrisa), propun seria Xeelee de Stephen Baxter.

  Oricare din cartile de mai sus o bate la fund pe asta cu martianul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.