Cum alegi o tabletă pentru copii

Puteţi să urlaţi la mine cât vreţi, dar eu n-am să-l privez pe junior de tehnologie doar pentru că generaţia cu cheia la gât bătea mingea toată ziua, citea cărţi, ajuta bătrânici să treacă strada şi schimba lumea, nu ca copiii din ziua de azi care stau doar cu ochii în iPad. Plecând de la gândul ăsta, primul device al lui personal va fi o tabletă. Nu acum, că nici un an jumate n-are, dar peste vreo 2 ani cred că va fi pregătit deja pentru primul lui dispozitiv deştept. Eu am avut primul computer la gen 5-6 ani şi uite ce bine mi-a prins.

Dar cum ar trebui, practic, să arate o tabletă pentru copii? Eu, de exemplu, nu i-aş da juniorului în mână nici tableta (bătrânul meu Nexus 7, deja reasamblat din bucăţi o dată), nici telefonul. Şi nu doar pentru că le-ar sparge, ci pentru că, dacă le folosesc la treburile de zi cu zi, s-ar putea să intervină în ele. Prefer să evit să posteze pe Facebook „dfasdfESF#¤#¤” sau să răspundă de capul lui la e-mailuri de la serviciu.


relevant

În fine, revenind la subiectul de faţă, criteriile mele ar fi aşa:

1. Să fie solidă şi/sau cauciucată. E cel mai important, că altfel se sparge după o săptămână. Ţin minte cum povestea Cetin că i-au spart juniorii două tablete Nexus 7 şi-mi curgea o lacrimă pe la colţul ochiului. Aici sunt două variante: ori o tabletă special gândită pentru copii, cu carcasă cauciucată, groasă şi colorată, ori o tabletă cu construcţie obişnuită, însă cu carcasă cauciucată (eventual cu nişte bile din alea de colţuri) şi sticlă temperată pe ecran. Copiii sunt cel mai mare prădător natural al electronicelor.

2. Să aibă Android. Nu vreau să duc discuţia într-o luptă iOS vs. Android, argumentul meu e simplu: custom launchers. Pe Android am posibilitatea să dau jos o interfaţă separată pentru tabletă, din care copilul să nu poată ieşi, unde să pot restricţiona tableta după bunul plac al inimii, că n-o avea nevoie copilul de Facebook şi Tinder. Setez Play Store să-mi dea doar aplicaţii certificate pentru o categorie de vârstă, restricţionez cu parolă cumpărăturile cu cardul şi pac, am un spaţiu sigur, fără tentaţii mai mature decât e cazul. Mă rog, asta cât e încă mic şi nu le caută în mod activ şi conştient, că după aia e mai complicat.

3. Să aibă facilităţi puţine şi baterie mare. Degeaba îi dau copilului tabletă cu GPS, 3G, ecran 1080p sau 4K dacă îl ţine bateria o oră jumate de jucat cu Mickey Mouse sau de uitat la prinţesa Sofia Întâi în maşină. O tabletă mai modestă, cu un procesor eficient şi rezoluţie de maxim 720p e mult, mult mai potrivită unui copil decât cel mai recent powerhouse Samsung de 8 ţoli sau cel mai recent iPad.

Şi partea cea mai bună e că, pornind de la criteriile astea, opţiunile sunt destul de multe şi destul de ieftine – atât de cumpărat iniţial, cât şi de înlocuit în caz de avarie.

5 thoughts on “Cum alegi o tabletă pentru copii

  1. Baiatul meu de (acum) 4 ani se joaca cu (oarecum) fostul meu Samsung Galaxy Note 8 (Tab 8 ar fi fost mai bun, dar eram mare fan stylus atunci).
    Nu e cauciucata dar e foarte foarte solida. Ma uitam la generatiile Galaxy care i-au urmat si ma gandeam ca sunt asa de fragile…
    Baterie buna, 6 ore in mod normal.
    Initial baiatul a avut propriul usor pe langa contul meu (al meu cu lockscreen pattern), acum el are doua conturi (unul doar cu MX Player (din care ii deschid filme), al doilea care are si ceva aplicatii, si youtube) + eu un cont pentru rarele momente cand mai folosesc tableta.

    Am scris special de MX Player pentru ca are un lock foarte bun, care blocheaza bine si touchscreen-ul, si o buna parte din butoane si orientarea.

  2. salutare,

    am ajuns in punctul in care fetita are 7 ani si vrea de ziua ei o tableta, ceva recomandari. mai am un mic simpatic de 2.5 ani care misuna prin casa (baiat) si care mai mult ca sigur va lasa niste amprente pe ecranul tabletei, deci husa din silicon si folie pe ecran sunt obligatorii.

    regimul de bani e undeva pana in 700 lei, nu ma pricep la caracteristicile acestor instrumente de tortura, dar vreau sa aiba si un parental control bun (se poate instala ceva din google play)?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.