Am trecut de la Android la iPhone ca să văd cum trăiesc jurnaliştii cretini

Ca să nu mai rămâie repetent şi anul acesta, Răzvan Băltăreţu de la Adevărul a decis să reaprindă eternul flamewar cretin între utilizatorii de iOS şi cei de Android. Un concurs de măsurat cine se pişă mai departe, la fel de util societăţii ca bătăile între fanii Steaua şi fanii Dinamo. Ba nici atât, că măcar e distractiv să te uiţi cum se bat ăia.

Ei, Răzvan Băltăreţu de la Adevărul, sătul probabil de glumele făcute de părinţi când se duce acasă de Paşti şi-l întreabă dacă are nevoie de 100 de lei împrumut şi dacă nu are de gând să-şi găsească o meserie adevărată precum croitoria sau cerşitul, scrie un articol cu un titlu inflamator, cumva aprobat într-o şedinţă de redacţie Adevărul: Am trecut de la iPhone la Android ca să văd cum trăiesc “săracii”.

Înarmat cu disclaimerul de la sfârşit cum că nu e musai să iei în serios articolul şi cu menţiunea de la început că de fapt doar titlul era inflamator, de fapt nu e vorba de sărăcie ca lipsa banilor, ci de sărăcie la nivel de software şi de sărăcie cu duhul, Răzvan începe să cânte (aşa cum ar trebui să o facă orice jurnalist imparţial) o odă iPhone-urilor pe care le foloseşte cu plăcere.

Argumentele lui sunt solide: a încercat un telefon chinezesc şi e naşpa, mai naşpa decât un Samsung sau HTC, dar nici alea nu-s bune pentru că oferta telefoanelor Android e variată, şi poţi găsi şi telefoane ieftine şi telefoane scumpe deci toate sunt naşpa. Pe când iPhone e doar unul, iPhone e mândru, iPhone e ferm, iPhone e făcut din aur metaforic! Dacă telefoanele ar fi regiuni din România, iPhone ar fi Banatul şi restul Moldova.

Să ne înţelegem, nu vreau să fac aici concurs între iOS şi Android, vreau doar să-l fac de ruşine pe Răzvan de la Adevărul cu retorica lui cu tot.

Răzvan, din funcţia lui de editor tech la Adevărul, zice că nu-i place Android pentru că îl derutează software-ul: diferiţi producători instalează diferite aplicaţii şi vin cu diferite opţiuni hardware pentru dispozitivele lor. Că fiecare producător încearcă să îşi aducă varianta pe care acesta o consideră cea mai bună pentru o oarecare facilitate. Că există opţiuni. Că e naşpa că sistemul de operare e dat la liber de Google, că aşa au acces la el şi indienii şi chinezii şi ăia-s săraci. Că dacă n-ar fi Google să-l ajute, Androidul n-ar ajunge nicăieri (spre deosebire de iOS care e un sistem independent şi puternic care n-are nevoie de Apple). Că, cumva, e rău că Androidul e personalizabil. Serios, citiţi articolul, chiar asta zice.

În schimb, autorul recunoaşte că există câteva neajunsuri minore la iPhone-uri: de exemplu că ai sentimentul că nu e al tău, dar e OK (“[…] modul în care ne raportăm la proprietăţi ar trebui să se schimbe în actualul context al tehnologiei. Nu trebuie să deţinem un obiect pentru care plătim, ci trebuie să îl folosim şi atunci să fie util.”). Serios, citiţi articolul, chiar asta zice.

Sau că nu poate face o chestie absolut elementară, anume să distribuie o poză prin ce aplicaţie vrea el, dar e OK. Serios, citiţi articolul, chiar asta zice.

Sau că e anul 2016 şi trebuie să-i faci sex oral lui Beelzebub ca să poţi să-ţi setezi un căcat de ringtone pe telefon, dar e OK pentru că nu e telefon de săraci. Serios, citiţi articolul, chiar asta zice.

Răzvan o dă în stânga şi în dreapta cu exemple de telefoane de producători chinezi de mâna a treia gen Meizu, OnePlus, Xiaomi sau Lenovo, argumentând prin astea problemele pe care le are Android ca sistem de operare, uitând însă, ca orice editor tech la un ziar quality care se respectă, că există şi opţiuni care să îndeplinească nevoile autorului (gen update-uri rapide, lipsa bloatware-urilor etc). Îl înţeleg însă, pentru că menţionarea acestora i-ar dărâma articolul şi n-ar mai primi cei 15 lei pe acesta.

Ce e cu adevărat important de reţinut e că iPhone-ul “per total este un produs pe care îl înţelegi mai uşor, care nu îngreunează lucrurile doar cu scopul de a fi diferit de concurenţă”. E OK să fie un produs cu limitări intenţionate, pe care nu poţi să-l simţi că e cu adevărat al tău pe toată perioada ratelor, pentru că e uşor de înţeles de oricine. Chiar şi de muncitori la Adevărul, fără să fie nevoie să-şi înfierbânte creieraşul ăla mai mult decât ar trebui.

RTk1O7w

20 thoughts on “Am trecut de la Android la iPhone ca să văd cum trăiesc jurnaliştii cretini

 1. Frumos scris. Articolul ăsta. Nu mizeria de la Adevărul. Tipul care l-a scris ar trebui să nu se mai numească editor IT. Dacă dau unui puștan două telefoane (un iPhone și un Android), pun pariu că scrie un articol mai bun decât mizeria aia de pe Adevărul. Se pregătesc să fie cumpărați și ei? Nu mai citesc niciodată vreun articol de la ei. Poate să vină sfârșitul lumii, dar s-a coborât mai jos de Beelzebub cu acel titlu și acel articol. Apropo, Meizu, Huawei, Xiaomi sau One Plus nu sunt chiar producători de mâna a treia. Dar rostul articolului a fost să arunce cu rahat în ventilator.

 2. haha, sunt curios cat ar da asta de la adevarul sa-i suga cucu lu’ tim cuc :))))

 3. L-am făcut penibil si m-a marcat comentator abuziv :))
  În altă ordine de idei, s7 edge e cel mai reușit flagship de anul acesta. Iphone 6s încă are ecran 720p în 2016, iar bateria tot ține mai puțin ca la s7 cu ecran de 2k.

 4. +1 pentru articol :)

  Unde-i Windows Phone? Eu am al doilea Lumia pe mana si ca telefon de munca e peste Phone sau un Android :)

  1. Si ca smartphone de munca e peste iPhone si Android, pentru mine cel putin.

 5. Nu m-am mai amuzat asa bine de mult. Iti multumesc! Ai exprimat ceea ce multi dintre noi gandesc si nu au unde sa spuna.

 6. Nu e prima dată când dă cu bățul în baltă. Agariciul ăsta a scris numai mizerii de-a lungul timpului. N-o zic doar eu, ci și diverși oameni din presă și PR. Nu prea înțeleg cum de îl mai țin ăia în redacție.

 7. Si uite asa se pierde din audienta…ca a scapat, un cretin de ce o fi ca ziarist nu este,Si a mancat cacatul. ..asa ca nu mai intru pe site ul lui…muie lui.

 8. “Croitoria sau cersitu”? Tu esti chiar retardat complet? Iti dai seama, macar, ca jignesti niste oameni care fac o meserie si isi castiga (greu) o paine din ea? O meserie nici pe departe atat de usoara pe cat cred cretineti de internet ca tine. Sper sa ai decenta sa scoti alaturarea unei meserii cum e croitoria de cersit. Dar daca ai fost atat de imbecil incat sa le pui alaturi, ma indoiesc sincer ca ai bunul simt sa indrepti prostia.

  1. Sunt sigur că cerșetoria e o meserie grea, dar să știi că nici croitorie nu e ușoară.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.