HBO ucide Vinil, nimănui nu-i pasă

Când s-a lansat, anul trecut, Vinil, a fost eveniment mare. HBO România a făcut petrecere tematică, distracţie, muzică, vedete – mă rog, întreg şebangul.

După care a apărut primul episod. Regizat de Martin Scorsese, a fost promiţător, a stabilit nişte personaje mişto într-o perioadă decadentă interesantă, pe un subiect mişto (industria muzicală în perioada de aur a rock-ului), ba mai mult, a introdus şi o intrigă despre o crimă. Buuuun, ar trebui să fie unul dintre cele mai tari seriale, nu?

Nu.

Pe măsură ce au trecut episoadele, nu s-a dezvoltat nimic. Crima a fost lăsată în plan secundar, deşi era literalmente cliffhangerul primului episod; s-a introdus o trupă tânără în calea ei spre succes, Nasty Bits, care a fost tratată tangenţial, câte puţin pe episod. S-a introdus dramă, sub forma relaţiei între Richie şi nevastă-sa Olivia Wilde, care n-a servit un scop foarte precis poveştii. S-a introdus povestea negrului care şi-a pierdut vocea, poveste atinsă doar aşa, cu aripa, pe parcursul sezonului, plus alte detalii şi intrigi minore fără niciun dumnezeu. Şi nu s-a finalizat nimic până la final.

Ce vorbesc eu aici – nu a început nimic cu adevărat până la final.

Căci de boala asta suferă şi Game of Thrones: ultimele trei sezoane au început cu opt episoade lente în care nu se întâmplă mai nimic, însă în ultimele două episoade se dezlănţuie scandalul şi spectacolul. Ei, Vinil n-a mai apucat să aibă alea două ultime episoade în care să se întâmple ceva.

Şi, deloc surprinzător, HBO a zis pas la un al doilea sezon. Şi, la fel de deloc surprinzător, nu îmi displace decizia asta. Am vrut să îmi placă serialul, avea toate ingredientele: Martin Scorsese, consultanţa lui Mick Jagger, actori potriviţi rolurilor (Ray Romano şi Olivia Wilde în particular au fost foarte buni), muzică mişto, subiect atrăgător. Dar, ca la o pizza cu de toate, degeaba pui toate ingredientele dacă nu ştii în ce proporţii să le pui. Până la urmă din tot serialul nu rămâne nimic decât eventual nişte scene mişto cu trupele, nişte referinţe mai mult sau mai puţin subtile la artiştii reali din acea perioadă şi scena de nuditate frontală a Oliviei Wilde.

Şi dacă tot le-a rămas nişte mărunţiş în sertarul cu buget pentru seriale (primul sezon Vinil a costat cică vreo sută de milioane), n-ar fi rău să mai arunce din banii ăia înspre bugetul Westworld, că pare promiţător:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.