Film: Super Băieţi / The Nice Guys (2016)

Când Shane Black, tipul care a scris Lethal Weapon, face o comedie de acţiune cu doi amici detectivi, cu acţiunea petrecându-se în anii 70 într-un Los Angeles sufocat de decadenţă, filme porno şi fum, ai crede că s-ar înghesui lumea să meargă la cinema să-l vadă. Sigur, acum 20 de ani simpla frază de mai sus ar fi fost o maşină de tipărit bani, însă ieri am văzut singur filmul într-o sală de cinema goală. Literalmente goală, am fost unicul spectator.

Şi e păcat, căci filmul nici măcar nu şi-a scos bugetul, deşi e un film ATÂT de bun. Russel Crowe e un tip-dur-de-închiriat care, împreună cu Ryan Gosling, un detectiv particular uşor cretin caută o fată dispărută, împiedicându-se de cea mai mare intrigă la nivel guvernamental a vremurilor lor.

Filmul e comedie. E o comedie atât de deşteaptă, cu glume uşurele la început care de fapt sunt doar introduceri pentru glume mai amuzante mai încolo. E atât de bine scris încât nu există niciun cuvânt sau scenă în plus în filmul ăsta, totul e perfect justificat. Inclusiv (no spoilers pentru cine n-a văzut încă filmul) scena cu visul care pare să fie doar o clasică şi fumată scenă de halucinare, însă e doar un red herring ce are mai încolo un deznodământ surprinzător şi incredibil de amuzant.

Iar cei doi actori principali sunt excelenţi unul cu celălalt. Russel Crowe e minunat ca bătăuşul obosit dar sufletist, Ryan Gosling e fenomenal ca detectivul alcoolist prostovan care intră tot timpul în belele (lucru pe care chiar îl remarcă şi însuşi el la un moment dat: “Cred că sunt invincibil”). Angourie Rice, fata detectivului, deşi iniţial pare doar un instrument destinat să umanizeze personajul lui Gosling, se dovedeşte a fi la acelaşi nivel cu detectivii.

Ce vreau să zic eu aici e să-l vedeţi, oricum aţi alege să o faceţi.

5 thoughts on “Film: Super Băieţi / The Nice Guys (2016)

  1. Super filmul, superb ai scris! Unii snobi au cârcotit …eu consider filmul excelent, iar actorii sublimi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* necesar

*

De acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.