Film: Super Băieţi / The Nice Guys (2016)

Când Shane Black, tipul care a scris Lethal Weapon, face o comedie de acţiune cu doi amici detectivi, cu acţiunea petrecându-se în anii 70 într-un Los Angeles sufocat de decadenţă, filme porno şi fum, ai crede că s-ar înghesui lumea să meargă la cinema să-l vadă. Sigur, acum 20 de ani simpla frază de mai sus ar fi fost o maşină de tipărit bani, însă ieri am văzut singur filmul într-o sală de cinema goală. Literalmente goală, am fost unicul spectator.

Şi e păcat, căci filmul nici măcar nu şi-a scos bugetul, deşi e un film ATÂT de bun. Russel Crowe e un tip-dur-de-închiriat care, împreună cu Ryan Gosling, un detectiv particular uşor cretin caută o fată dispărută, împiedicându-se de cea mai mare intrigă la nivel guvernamental a vremurilor lor.

Filmul e comedie. E o comedie atât de deşteaptă, cu glume uşurele la început care de fapt sunt doar introduceri pentru glume mai amuzante mai încolo. E atât de bine scris încât nu există niciun cuvânt sau scenă în plus în filmul ăsta, totul e perfect justificat. Inclusiv (no spoilers pentru cine n-a văzut încă filmul) scena cu visul care pare să fie doar o clasică şi fumată scenă de halucinare, însă e doar un red herring ce are mai încolo un deznodământ surprinzător şi incredibil de amuzant.

Iar cei doi actori principali sunt excelenţi unul cu celălalt. Russel Crowe e minunat ca bătăuşul obosit dar sufletist, Ryan Gosling e fenomenal ca detectivul alcoolist prostovan care intră tot timpul în belele (lucru pe care chiar îl remarcă şi însuşi el la un moment dat: “Cred că sunt invincibil”). Angourie Rice, fata detectivului, deşi iniţial pare doar un instrument destinat să umanizeze personajul lui Gosling, se dovedeşte a fi la acelaşi nivel cu detectivii.

Ce vreau să zic eu aici e să-l vedeţi, oricum aţi alege să o faceţi.

5 thoughts on “Film: Super Băieţi / The Nice Guys (2016)

  1. Un super film. Una din cele mai bune și deștepte comedii recente. Îl recomand cu drag tuturor.

  2. Super filmul, superb ai scris! Unii snobi au cârcotit …eu consider filmul excelent, iar actorii sublimi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.