Cele mai 10 filme pe care le-am văzut în 2016

A mai trecut un an, ceea ce înseamnă că trebuie să continui tradiţia anuală pe care am început-o acum un an, de a nota filmele care mi-au plăcut cel mai mult din anul ce a trecut. Și anul ăsta am fost la cinema mult mai puţin decât mi-ar fi plăcut, însă tot am reuşit să strâng de-o listă. Şi listă am făcut, pentru că ştiu cât vă plac listele.

Deci, listă:

***
UPDATE: tocmai ce am văzut şi Don’t Breathe, în mod clar intră şi ăsta în top 10. Nu ştiu exact unde, eventual sub 10 Cloverfield Lane, dar sigur e şi ăsta aici.
***

#10 Warcraft

Nici acum nu înţeleg precis de ce a fost atât de criticat filmul ăsta, a fost distractiv tare. Mai distractiv, de exemplu, decât Captain America: Civil War sau X-Men: Apocalypse, care nu intră în lista asta. A fost un lore nou în cinema, high fantasy, cu orci, cu lumi paralele şi întreg şebangul.

#9 Dr Strange

Cel mai frumos vizual film cu supereroi al anului, şi de altfel unul dintre cele două care mi-au plăcut cu adevărat. Din nou, mai mult din perspectiva cinematografiei decât pentru poveste în sine, dar a fost un film memorabil, spre deosebire de Civil War sau X-men Apocalypse la care am şi uitat că am fost. Şi lupta de la final a lui Strange cu Dormmamu e memorabilă.

#8 Sausage Party

O parodie nu atât a unui gen narativ, cât a unui gen tehnic, anume animaţiile Disney. Un film excelent animat, pe care dacă l-ai vedea fără sonor ai crede că e un film Disney, Pixar sau Dreamworks (mă rog, partea cu orgia de la final s-ar putea să îl dea de gol că nu e). Dar nu e, e un film vulgar despre un cârnat care doreşte să fie introdus într-o chiflă (dacă înţelegeţi aluzia subtilă), construindu-se un întreg film în jurul acestei dorinţe.

#7 Rogue One

După părerea mea, filmul care se simte cel mai mult ca un film Star Wars în afară de trilogia originală. De fapt un film de război deghizat într-o poveste Star Wars, e un blockbuster corect, cinstit, după reţetă, care în general nu excelează, însă atinge toate punctele care trebuiau atinse ca să ies mulţumit de la IMAX. Nostalgie, lupte, Darth Vader, CGI, pew-pew, alea.

#6 Deadpool

De departe cel mai amuzant film cu supereroi de până acum, la concurenţă poate doar cu Guardians Of The Galaxy. O mare parte din succesul filmului se datorează carismei lui Ryan Reynolds şi al glumelor porcoase din scenariu, căci povestea e liniară, fără a-şi asuma vreun risc anume.

#5 10 Cloverfield Lane

Iniţial un film de sine stătător, fără legătură cu Cloverfield, a fost totuşi înghesuit în ceea ce se va forţa a fi universul cinematic Cloverfield. Cu sau fără legătură cu Cloverfield însă, e un mister/thriller excelent care îl utilizează pe John Goodman perfect.

#4 The Jungle Book

O altă surpriză a lui 2016, şi o realizare tehnologică deosebită, noua Carte a Junglei, generată aproape în întregime cu ajutorul tehnicii de calcul, e un film amuzant, înduioşător şi frumos.

#3 The Nice Guys

Am mai zis-o în nenumărate rânduri: The Nice Guys e cea mai bună comedie a anului, cea mai bună comedie pe care am văzut-o în ultimii ani, şi a fost filmul meu preferat din 2016 până iaca acum în decembrie, când am văzut Arrival şi La La Land. Ryan Gosling şi Russel Crowe fac o pereche mişto de tot, iar umorul şi regia lui Shane Black sunt inconfundabile.

#2 Arrival

SF-ul cu adevărat bun al anului, e un film despre primul contact al omenirii cu o civilizaţie extraterestră, film în care extratereştrii sunt de fapt planul secundar, filmul fiind despre umanitate în sine. Un film liniştit, bine ritmat, răbdător şi inteligent.

#1 La La Land

Filmul meu preferat de anul ăsta. Un muzical scris şi regizat de Damien Chazelle (care a scris şi regizat Whiplash), e un film romantic, amuzant pe de-o parte şi trist pe alta. Un clasic în devenire, în care Ryan Gosling şi Emma Stone sunt absolut adorabili şi au o chimie de invidiat. Şi cu o muzică superbă. E un film din ăla de care nu se mai fac aşa des.

One thought on “Cele mai 10 filme pe care le-am văzut în 2016

  1. In 2015 am fost foarte pe faza si am vazut toate filmele bune si tot ce aparea si merita vizionat, anul asta le-am neglijat complet. Cred ca o sa-mi dedic cateva saptamani pentru a ma pune la curent cu noile filme care au aparut. (voi incepe chiar cu lista asta)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.