E bine să ai şcoală

Am găsit prin tenebrele folderelor cu poze această capodoperă mişcată, făcută cu câteva zile înainte de Crăciun în febra cumpărăturilor la mall.

IMG_20151219_190245

Ce se vede în poză e înfăţişarea unei campanii eco (sau ceva) de la Iulius Mall, în sensul că această maşinărie mare şi roşie colecta ziare de la oameni, dându-le în schimb hârtie de împachetat. Un schimb echitabil şi frumos de sărbători, ca acele ziare să fie reciclate şi nu aruncate la gunoi.

Ca un veritabil pui de inginer ce-am fost întotdeauna, prima reacţie pe care am avut-o când am văzut hardughia roşie a fost de curiozitate. Ce face maşina să funcţioneze? Oare după ce criterii calculează câte ziare i-ai dat şi câtă hârtie de împachetat să dea? Ce senzori o avea înăuntru, oare cum sortează hârtiile? Şi m-am apropiat de ea, chiar dacă nu aveam la mine ziare şi în ciuda faptului că nu am mai cumpărat un ziar de ani de zile.

Ei, pe partea frontală maşina părea simplă. Un ecran simplu, o fantă pentru introducerea ziarelor şi un fel de pervaz lung pentru dispensarea hârtiei de împachetat. În capătul interior al pervazului respectiv, o mică draperie de acelaşi roşu ca restul maşinii acoperea sistemele intricate dinăuntrul acesteia. M-am aplecat discret şi, privind înăuntru cu ochiul meu bun, am descoperit cel mai complex sistem posibil.

Între cei patru pereţi albi ai maşinăriei, o mână umană freca la un smartphone de zor.

Şi m-am întrebat: cine e omul ăla al cărui job este să stea oră după oră, zi după zi, închis într-o celulă de carton, aşteptând ca ultimii zece moşi din Timişoara care mai cumpără ziare să le aducă şi să aştepte la schimb hârtie de împachetat cadouri?

Ce salariu are? Ce alte beneficii are? Oare la câte ore are voie să deschidă uşa ca să elibereze aerul consumat şi să îşi facă provizii de aer proaspăt? Ce vise are în viaţă? Oare când s-a înscris la facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice asta spera că o să ajungă să facă? Ce povesteşte familiei când ia masa de Crăciun? Nu mai bine făcea o profesională cinstită şi mergea şi el la cumpărături ca săracii?

5 thoughts on “E bine să ai şcoală

  1. Guy, orice fel de slujba este onorabila in felul ei.
    Probabil persoana are nevoie de bani sa-si plateasca un jaf de chirie intr-o garsoniera cu pereti mucegaiti, nu a putut face studii din motive si motive si plm. Viata e grea si e grea diferit pentru fiecare si e pacat sa ne luam la pula fix cu chestiile pe care ar trebui sa la apreciem la fellow humans.

    1. plus ca daca nu stii programare sau ceva de facut pe calculator, ai cam belit pula in jaful asta de tara in care incercam sa supravietuim, fie si in cutii de hartie din Mall

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.