“Suntem oameni, se întâmplă să greşim”

Ca urmare a bătăii generale de obraz pe care și-au luat-o Buzdugan şi Morar după ce au fost rasişti, zicând despre echipa naţională de fotbal a republicii Congo că-s maimuţe şi urangutani, Radio ZU au decis să îşi ceară astăzi scuze publilc.

Scuzele vin sub forma unui comunicat sub formă de imagine pusă pe Facebook, la cinci zile după incident, după ce literalmente toată lumea le-a zis că-s mizeri, după reclamaţii la CNA şi după ce alte posturi de radio şi-au cerut scuze de la bieţii congolezi în lipsa unei reacţii oficiale din partea ZU. Poza se găseşte pe pagina lor de Facebook sau, alternativ, aici în caz că o fac nevăzută.

Dacă nu aveţi chef să citiţi, sună ca primul draft al unui comunicat dat de Junior PR-ul radioului la corectat către senior, însă trimis din greşeală la băiatul de la social media. În comunicat zice că nu a fost rea credinţă, că îşi cer scuze pentru “unele asocieri negative” pe care le-au făcut, căci le-au făcut fără a jigni vreun grup anume. Probabil le-au făcut aşa, etereal, simple cuvinte aleatorii neconectate transmise în cosmos care au format din simplă neşansă aceste remarci care, fără nici un pic de rea credinţă, au provocat o oarecare stânjenire unui grup de persoane.

În fine, citiţi şi voi pe poza aia cum sunt ei victime.

Ce vreau să vă supun atenţiei, însă, sunt următoarele cuvinte din respectiva scuză: “Suntem oameni, se întâmplă să greşim”. Cuvinte care ar fi putut fi oarecum credibile dacă mizeriile rasiste în cauză ar fi fost scăpate întâmplător, într-o doară, din greşeală. Cu scuze de rigoare şi eu mai ştiu ce. Dar Buzdugan şi Morar şi-au săpat literalmente o groapă din care n-au vrut să mai iasă, şi şi-au săpat-o atât de bine încât şi-ar putea face o carieră din asta.

Nu a fost o greşeală întâmplătoare. A fost o greşeală repetată, de care oamenii au fost mândri. Timp de opt minute, cei doi moderatori au comparat o ţară întreagă cu nişte maimuţe, au luat o pauză doar ca să pună o melodie despre junglă ca fiind imnul echipei din Congo, după care au continuat. Nu a fost o greşeală, a fost premeditat, a fost ceva probabil scris dinainte şi citit cu bună ştiinţă. A fost ceva care trebuia oprit de conducerea radioului după primul minut. După primele două. După primele cinci.

Doar că n-a fost.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.