Nu vă mai bucuraţi, nemernicilor!

Nu ai dreptul sa-ti pui foto de profil cu Tm Capitala Culturala, sau sa te (prefaci ca te) bucuri pentru asta, daca:

Aşa începe cea mai ameţitoare înşiruire de cuvinte pe care am citit-o astăzi. E vorba de o listă de criterii pe care, dacă le îndeplineşti, “nu ai dreptul” să te bucuri că Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2021. E scrisă de timişoreanul Mircea Dragu pe blogul său. Nu îl cunosc, însă conform profilului său de Facebook, Mircea este un psihoterapeut născut şi crescut în Timişoara, cu fedoră şi bărbiţă, care probabil în acest moment este euforic, fiind iluminat de propria-i inteligenţă.

Dacă vă uitaţi niţel pe lista respectivă, veţi vedea că omul are nişte criterii foarte stricte pe lista de păcate anticulturale. De exemplu, nu ai dreptul să te bucuri de TM2021 dacă te uiţi la televizor sau dacă mănânci mici sau dacă nu o citeşti pe Herta Müller, dacă te duci la spectacole doar cu invitaţie, dacă ai cumpărat totuşi bilete la spectacole, dar la nişte artişti care lui nu-i plac, dacă nu mergi cu trotineta sau dacă atunci când intri pe net nu cauţi vernisaje din Timişoara. Ah eşti timişorean? Ia zi-mi tu mie trei piese de la IPR dacă te lauzi atâta.

Serios, citiţi lista întreagă, e halucinantă. Unul dintre criterii e “nu il cunosti din vedere pe Csabi (da, tipul ala cu barba si bitza care inregistreaza toate concertele din Tm)”. Nu vă mint, aşa scrie acolo, că nu ai dreptul să participi la bucuria colectivă a oraşului dacă nu-l cunoşti pe Csabi Bărbosu, cameraman de concert. Nu te poţi numi timişorean dacă nu ştii 50 de cuvinte în maghiară şi dacă nu-l cunoşti pe biciclistul Csabi.

Aş putea să pun pariu că nici măcar nu se uită la Las Fierbinţi, ca incultul ăla de Pleşu.

Am postat un comentariu în care întrebam dacă e de ajuns să bifez două-trei criterii de acolo ca să n-am voie să-mi pun poză de profil cu TM2021 sau trebuie să le ating pe toate. Că mai am timp să văd un serial turcesc sau să mănânc doi mici. Doar că, aşa cum e tradiţia blogurilor care emit păreri ferme şi gânduri iluminate, are comentariile moderate şi nu le aprobă.

4 thoughts on “Nu vă mai bucuraţi, nemernicilor!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.