Filme: Ce constituie, totuşi, un “spoiler”?

Chiar scriind rândurile astea realizez că nu ştiu niciun cuvânt românesc pentru termenul englezesc “spoiler”, referitor la filme. Adică atunci când afli dinainte o schimbare neaşteptată a intrigii unui film (un “twist”, cum îi mai zice), cum ar fi de exemplu că Verbal e Keyser Soze, că Titanicul se va scufunda la final, că domnul Lăzărescu moare sau că Stannis Baratheon decide să facă un foc de tabără. Mă rog, nu se referă doar la filme, dar în momentul ăsta despre filme o să vorbesc.

Ei, urăsc spoilerele cu o ură de nedescris. De-aia mă uit la un film sau la un serial, ca să mă bucur de desfăşurarea acţiunii şi ca să fiu surprins de surprize, dacă există, aşa cum a intenţionat regizorul. Şi ce mă enervează mai tare decât să-mi zică cineva care-i surpriza unui film? Să nu-mi zică efectiv care e surpriza, dar să-mi spună că există una. “Uită-te la filmul ăla, e mişto, e cu twist la final”.

Păi în momentul în care aflu că urmează să fiu surprins, mai sunt surprins? Sau mă uit la tot filmul încercând să aflu dacă acum trebuia să fiu surprins şi îmi fac tot felul de teorii pe marginea poveştii, ştiind că în final voi fi păcălit?

Sau altă treabă. Ieri a apărut trailerul de la The Martian, următorul film al lui Ridley Scott, bazat pe o carte care mi-a plăcut foarte mult. Vă invit să-l vedeţi în cele ce urmează, însă nu sunt sigur dacă ar trebui să citiţi ce scriu după el, pentru că probabil voi face aceeaşi chestie care nu-mi place să mi se facă mie. Dar trebuie să dau un exemplu.

Ei, după ce a apărut trailerul ăsta pe interneţi ieri, s-au umplut comentariile pe site-uri (în speţă reddit.com) de oameni care au citit cartea şi plângeau că trailerul ăsta arată prea mult din acţiune, că aflăm ce se întâmplă în actul doi, trei, că există nişte puncte cheie din carte arătate în trailer. Chestia e că e uşor să zici asta cunoscând deja contextul şi desfăşurarea acţiunii, însă doar trailerul, fără a avea nicio informaţie prealabilă, nu prea arată nimic important – nişte scene care conturează subiectul filmului: au uitat un om pe Marte şi acum vor să îl aducă înapoi.

N-am o concluzie, voiam doar să mă ventilez niţel.

7 thoughts on “Filme: Ce constituie, totuşi, un “spoiler”?

  1. Eu n-am citit inca romanul dar trailerul nu e extraordinar. Si cam prea lung. Imi era suficient sa stiu ca e abandonat pe Marte si ca incearca sa supravietuiasca. Nu era necesar sa spuna cum o va face, ce pericole il pasc sau ce pune la cale echipajul pentru a-l salva, cate riscuri intampina sau ce reguli incalca… Oricum filmul arata bine. Sunt ceva ecouri Prometheus si Interstellar in el.

  2. Eu am inteles ca l-au uitat pe Marte, in ideea ca era crezut mort in misiune, iar el incearca sa semnalizeze ca e inca viu si sa vina sa il recupereze. Am pierdut ceva?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.