Cum fac coolerul să nu mai facă gălăgie?

Odată cu procesorul nou mi-am luat şi coolerul ăsta, pe recomandare şi pentru că e la reducere. Că cică coolerul de pe procesorul ce mi l-am luat e OK, da’ dacă am de gând să îi dau în gură mai tare, aş face bine să-mi iau un cooler mai puternic.

Şi mi-am luat. Şi ce-i drept, îmi ţine procesorul pe la 20-21°, însă cu preţul unui zgomot de mi-e teamă că o să înceapă PC-ul să leviteze prin sufragerie şi mă împiedic de el cu copilul în braţe. Şi asta tot timpul, în condiţiile în care PC-ul meu e veşnic pornit, zi şi noapte.

Căci vedeţi voi, coolerul ăsta vine cu mufă de alimentare pe trei pini, nu pe patru, al patrulea fiind cel de auto power control, deci nu suportă controlul automat al vitezei şi stă ca prostul în 2400 de rotaţii pe minut.

Nu l-aş schimba, că tre să desfac tot PC-ul iar, inclusiv să dau jos placa de bază, şi nu mai am răbdare să fac asta acum. Există însă vreun utilitar, ceva, care să-mi permită să modific viteza ventilatorului chiar şi manual, să-i dau viteză doar când vreau eu? Dacă ajută cu ceva, placa de bază e AsRock-ul ăsta ieftin, nu e vreo rachetă sau ceva.

8 thoughts on “Cum fac coolerul să nu mai facă gălăgie?

  1. Daca e fix modelul ala, nu trebuie umblat la placa de baza. Ventilatorul e prins pe cooler cu cleme, care se desfac foarte usor. Ramane sa gasesti un ventilator care sa fie silentios si sa trimita un volum destul de mare de aer catre cooler, in acelasi timp. Eventual, daca a venit la pachet cu inca un rand de cleme, pui 2 ventilatoare care sa arunce aer in acelasi sens si care sa fie silentioase.

  2. Trebuie sa ai ceva setari prin BIOS prin care sa reglezi turatia cooler-ului. Ori in Power Management, ori in Hardware Blah-Blah de obicei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.