Cum te pregăteşti pentru un festival ca Untold

logo

Trei e numărul zilelor rămase până la Untold Festival, ceea ce înseamnă că va trebui să vă pregătiţi temeinic, trupeşte şi emoţional, pentru un weekend de basm la Cluj. Pentru că eu nu voi putea fi acolo, trimişii de seamă ai blogului de faţă vor fi frăţică Tudor şi Gabriela, care vor transmite de la faţa locului dacă vor avea timp, sau după, când îşi vor recupera puterile. Eu am câteva sfaturi din experienţa mea pe la festivalurile pe la care-am mai umblat de-a lungul anilor, şi nu strică să vi le împărtăşesc şi vouă.

Aşadar, sfaturi de la un bătrân înţelept!

 • Informaţi-vă dinainte. Întotdeauna înainte de un festival am verificat site-ul acestuia, să văd ce am voie să introduc şi ce nu. De exemplu, la Untold e voie cu aparate foto şi camere video neprofesionale, însă nu e voie cu umbrele. E mai uşor să citeşti regulamentul din fotoliu decât să te umfli pe reţelele sociale după eveniment că nu te-au lăsat cu briceagul sau umbrela sau lampa pe gaz de care 100% a avut cineva nevoie, că n-a avut cu ce să-şi încălzească conserva de fasole.
 • Luaţi pliante cu hărţi din momentul în care intraţi. Pe măsură ce trece vremea şi se lasă noaptea, va fi din ce în ce mai greu să vă găsiţi scena favorită, o baie, un duş sau cortul. O hartă-n buzunar şi eventual una de rezervă în geantă fac treabă bună.
 • Un festivalist modern, însă, îşi instalează aplicaţia oficială pe smartphone (Android sau iOS). Are de toate, inclusiv te anunţă când începe să cânte un artist care te interesează.
 • O baterie externă nu strică niciodată. Una de peste 5000 mAh te duce cam două încărcări la un smartphone obişnuit.
 • Dacă se preconizează ploaie, luaţi cu voi pelerine de ploaie. Sunt mai uşoare decât umbrelele, sunt mai puţin periculoase, se pot băga şi-n buzunar dacă aţi terminat cu ele.
 • Dacă scenele sunt în aer liber şi nu neapărat prin betoane, încălţări comode de care nu vă e milă în caz de ploaie şi noroi.
 • Dacă alegeţi să campaţi în locaţie, aşezaţi-vă cortul din timp şi cu cap: eu evit marginea drumului (se mai împiedică noaptea vreun coleg obosit care se clatină pe drum), zonele din apropierea grupurilor sanitare (în cazul unui eveniment mai nefericit, n-aş vrea să fiu în zonă) şi zonele apropiate de scenele cu program până-n zori şi dup-aia încă puţin.
 • La concerte, fiţi mai înţelepţi decât restul. Nu ridicaţi telefonul să filmaţi, pentru că a) o să se audă prost de la basul prea puternic, b) o să se vadă prost de la distanţa aia, c) oricum mai sunt sute de oameni care filmează şi or să pună filmări a doua zi. Ah, şi pentru că e de porc şi o să se enerveze ăia din spate.

Şi poate cel mai important, nu uitaţi cuvintele nemuritoare ale nemuritorilor Bill şi Ted:

“Be excellent to each other. And party on, dudes!”

2 thoughts on “Cum te pregăteşti pentru un festival ca Untold

 1. Fain articol!
  Am o intrebare- aparate foto si camere video neprofesionale. Adica nu am voie cu DSLR-ul? doar cu sapuniera foto?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.