Digi Mobil au dat drumul la 4G. Iată de ce nu vă merge:

Începând de astăzi, RDS a dat drumul la date cu viteză 4G, în 12 oraşe din ţară (Arad, Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu şi Timişoara). Accesul e gratuit pentru toţi abonaţii Optim Nelimitat, care primesc în plus, fără costuri suplimentare, 15GB de trafic în 4G.

Sună bine? Sună. O să meargă? Nu tuturor.

De ce: spre deosebire de literalmente toţi ceilalţi operatori din România şi de majoritatea operatorilor din Europa, Digi Mobil transmite 4G pe spectrum TDD, în banda 38 (2600Mhz). Tehnica e mai complicată, dacă sunteţi interesaţi vă ajută Google, pe scurt povestea e că e alt standard de transmisie a datelor pe care nu toate telefoanele l-au implementat.

Şi nu vorbesc aici de faptul că sunt unul-două modele mai obscure care nu suportă protocolul. Nu, vorbesc doar despre o mână de telefoane care îl suportă. Lista completă pe gsmarena. Câteva iPhone-uri, ultimele modele de Sony, un model de Lumia şi în rest chinezisme. Asus, Xiaomi, HTC, Meizu, Allview, Gionee etc. Şi nu poţi zice că-s distribuite pe clase de preţuri, sunt compatibile de la diverse prostii ieftine, până la ultimele şi cele mai scumpe modele de iPhone sau Sony. Dar sunt câteva.

Restul, de la ultimele ciurucuri până la Samsung Note 5 sau Galaxy S6 Edge+, adică probabil cele mai multe telefoane din piaţa românească, vor trebui să se mulţumească cu viteze 3G sau să-şi ia un telefon compatibil de la ei sau de altundeva.

Să ne înţelegem, nu am scris articolul ăsta ca să înjur RDS-ul. E neplăcut şi pentru Nexus 5-ul meu, dar nu e un capăt de lume. L-am scris ca să-i ajute pe inevitabilii clienţi nedumeriţi că de ce nu le merge, deşi şi-au activat serviciul. Uite de-aia.

10 thoughts on “Digi Mobil au dat drumul la 4G. Iată de ce nu vă merge:

  1. Pe unele telefoane cu SoC Qualcomm se poate activa acea banda (precum pe LG-uri, inclusiv si Nexus 5). Exista un tutorial chiar pe forumul Softpedia.

    1. Asta e pentru benzile 3 și 8 la un model, 2 și 4 la alt model. Digi e pe 38, nu merge să activezi banda 3 și 8 și să speri că dacă le scrii una lângă alta se transformă în 38.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.