Star Wars: Trezirea Forţei (2015)

Iată că a venit şi momentul aşteptat de mulţi, mulţi ani de mulţi, mulţi fani – lansarea celui de-al şaptelea episod Star Wars, primul de care George Lucas nu s-a atins, primul de sub umbrela Disney şi primul de multă vreme care nu e o dezordine obositoare şi/sau plictisitoare.

Personal sunt fan Star Wars casual – am văzut fiecare film de câte două ori şi-atât. Nu am urmărit seriale, animaţii, Clone Wars, benzi desenate, n-am jucării cu Chewbacca, nu am cască de Darth Vader sau costum de stormtrooper. Dar hei, e cea mai populară serie a tuturor timpurilor, iar Episodul VII se va dovedi cel mai văzut în cinema film de secolul ăsta şi poate vreodată, aşa că n-am putut să nu-mi fac datoria şi să mă duc să-l văd.

Şi mi-a plăcut. Mi s-a părut cel mai Star Wars film de la Star Wars încoace. Din cauza felului în care a fost filmat, din cauza efectelor sonore deja iconice ale armelor şi ale laserelor, din cauza locaţiilor folosite pentru filmare, din cauza atenţiei la detalii care au bătut apropouri către trilogia originală, unele mai subtile, altele mai evidente.

Mi-a plăcut vocea lui Kylo Ren, antagonistul episodului. Văzând pentru prima dată în film un personaj clar de partea întunecată a Forţei, cu mască pe faţă, mă aşteptam să îi bubuie vocea în boxe, în surround glorios, cum de exemplu am auzit în Avengers 2, cu un Ultron ce se auzea grav în toate părţile, de-ţi pătrundea şi în suflet. În schimb, masca lui Kylo Ren îi transformă vocea într-una seacă, mono, auzindu-se parcă dintr-un radio mic pe care ascultă mecanicii auto Europa FM în timp ce ciocănesc la tablă. Şi mi-au mai plăcut luptele cu navele spaţiale şi cele cu săbiile laser.

E un film foarte bun, care chiar îşi merită numele de Star Wars, şi e un început excelent pentru noua trilogie SW. Sunt curios de filmele spin-off ale celorlalte personaje care vor apărea anii viitori.

Să mergeţi să-l vedeţi în cinema.

5 thoughts on “Star Wars: Trezirea Forţei (2015)

 1. Nu pot spune ca sunt un cinefil inrait, dar imi plac filmele bune. Si am vazut multe la viata mea. Multe.
  Ei bine, star wars mi se par filme de copii. Filme care au impresionat la vremea respectiva strict prin efecte vizuale si sonore, si atat. Nu au story line, nu au actori de calitate (cu exceptia lui ford), personajele si numele lor sunt ridicole, exact ca un desen animat pentru copii.
  Seria a impresionat la vremea ei pustii de 10 ani care acum au crescut si au ramas cu nostalgia de atunci.
  Si marketing s-a facut, hypeul a crescut.
  Asta e tot ce reprezinta star wars, hype.
  Primul matrix e mai bun ca toate mizeriile stelare adunate la un loc, atat ca idee, cat si efecte si calitatea actorilor.

  1. Iti respect parerea dar nu sunt de acord cu ea. :)
   Pentru noi, in RO, pare un film cu un univers dedicat copiilor. Pt. americani si restul lumii, universul din Star Wars a fost sustinut si imbogatit serios de tot cu zeci de carti si comic books. Nu spun si de jocurile video. De la preluarea Disney a drepturilor de autor au cam renuntat la tot ce s-a creeat in ultimii 35 de ani in universul Star Wars, s-a pastrat doar ideea generala.

   Legat de primul Matrix, e bun dar complet neoriginal, inspirat la greu din Akira si alte chestii manga sau anime. Efectele folosite in Matrix n-ar fi existat fara Star Wars si ce a facut Lucas prin Industrial Light and Magic si ulterior Skywalker Sounds. Cauta pe net sa vezi ca tot ce misca la ora actuala la efecte si sunet se trage din cele 2 companii. :)

   Nu dau cu parul, nu am postat cu intentia sa te atac. :) Just my 2 cents.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.