Filmele româneşti au fost cu mult înaintea vremurilor lor

Mă uitam zilele trecute la Hannibal şi, oricât mi-ar plăcea, nu pot să nu observ că cel puţin ultimul sezon e lent ca melasa în ianuarie. Din 40 de minute sau cât are un episod, 30 sunt cadre artistice în slow motion cu muzică ciudată sau momente în care se conturează personajele, chiar dacă s-au conturat deja de trei sezoane încoace.

Game of Thrones, ultimul sezon, la fel – sezonul a început cu adevărat să se mişte abia în ultimele două episoade, numa bine cât să se poată sfârşi fuga-fuga. Diverse urzeli politice, conversaţii lungite, diverse personaje sorbind încet dintr-un pahar de vin, conflicte plictisitoare, abia în ultimele două episoade întâmplându-se cu adevărat ceva.

Iar al doilea sezon din True Detective mi se pare cel mai mare ofensator dintre toţi. A fost mult mai lung, obositor, plictisitor şi complicat decât primul. Primul a fost perfect: avem doi detectivi care încearcă să desluşească nişte crime plus nişte personaje secundare, de suport. Acţiune, dramă, you name it, totul într-un ritm cât de potrivit posibil. Al doilea, în schimb, am aşteptat să înceapă cu adevărat chiar şi după ce s-a terminat. În primele episoade am încercat din răsputeri să pricep cine ce e şi ce vrea, cine cu cine are legături, ce ar trebui să urmăresc, însă a fost prea încet şi prea multă informaţie irelevantă ca să pot pricepe ceva. Am aflat până la sfârşit că pe gagică o cheamă Bezerides şi pe Vince Vaughn îl cheamă Frank. Şi, ca să fiu franc, am ţinut minte că îl cheamă Frank doar pentru că Frank e un nume comun şi uşor de reţinut. Ca Rex la câini. Chiar şi în ultimul episod, când ar trebui să se mişte povestea bine, ca un veritabil act final construit atââââât de mult pe parcursul celorlalte episoade, timpul e pierdut cu discuţii conjugale inutile şi halucinaţii în deşert.

Şi atunci m-am gândit eu: băi, filmele româneşti fac chestia asta de 20 de ani încoace, iată ce pionieri suntem. #mândrucăsuntromân #porumboiu #umbre #neapuiu

One thought on “Filmele româneşti au fost cu mult înaintea vremurilor lor

  1. Hannibal ma rupe, adorm dupa 15 minute. Primele au fost atat de bune incat ma tineau in priza pana dimineata.
    Game of thrones a fost mort pana la episodul 8…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.