Parcarea cu plată de la Iulius Mall: epilog

Recapitulare: acum două luni se anunţa introducerea unei taxe de doi lei pentru parcarea subterană de la Iulius Mall-ul din Timişoara. Reacţiile au fost cele anticipate, de revoltă, de parcă ar fi fost un drept fundamental al românului să parcheze într-o parcare privată pe gratis.

Un efect direct a fost umplerea până la refuz a parcării exterioare (fără taxă) şi golirea celei cu taxă. Din cele 1500 de locuri sau câte or avea cele două etaje ale parcării, veşnic am găsit peste 600 libere (au contor la intrare). Şi a fost foarte bine: cine a avut o urgenţă a plătit parcarea şi a avut unde parca rapid, cine s-a dus la mall să o frece s-a înghesuit şi s-a înjurat pe afară.

După care s-a organizat un concurs de Paşte la mall, iar printre premii au dat nişte mii de vouchere de parcare pentru o zi, lucru deopotrivă ilar şi trist. Chestia e că nici nu a apucat concursul să se încheie şi mai-marii mall-ului au declarat din nou parcarea subterană zonă liberă de taxe.

Şi când am fost la mall, în prag de sărbătoare, am avut plăcerea să văd că din locurile disponibile în parcările subterane mai erau afişate pe contor două. Până la urmă, tot răul spre bine: a dispărut plata, dar a rămas contorul, ca să pot să nu-mi mai fac vise că găsesc vreodată vreun loc liber în interior, unde toată lumea are de-acum din nou dreptul din naştere să-şi lase maşina cât timp beleşte ochii prin magazine, şi să pot să mă înghiontesc în parcarea de-afară liniştit, ca în vremurile bune.

shutterstock_20171080

Foto: “parcare aglomerată” de la Shutterstock

6 thoughts on “Parcarea cu plată de la Iulius Mall: epilog

  1. Efectul pervers al parcarii cu plata e ca omul nu mai freca menta in Mall cumparand toate tinichelele stralucitoare, ci venea calculat si cu tinta pusa pe ce are de luat/facut. Automat s-a resimtit la magazinele cu specific de “agatat” clientii manati de curiozitate/plictiseala. Si evident, in parcarea cu plata veneau chiar.. cei cu ceva bani, care isi permiteau parcarea dar erau si manati prin taxa de o graba indusa subconstient. Imi amintesc ca dupa ce am lasat ca boierul masina in parcarea relativ goala si am plecat la cumparaturi, chiar m-a calcat pe nervi sa am 12 lei de plata parcarea cu tot cu 700 lei lasati prin magazine si cu reducerea pacii aplicata. Sa fim seriosi, masura a fost buna, dar aplicata prost: la peste x lei cumparaturi trebuia sa ai parcarea libera pe ziua aia. Asta facea ca nimeni sa nu mai stea cu ochii pe ceas, si indeplinea si scopul initial.

  2. La Iasi, locul de bastina al spagarului Dascalu, a dat primaria din pamantul primariei ceva gen 23000 metri patrati GRATIS, pentru proiectul Palas, in buricul targului, de jur imprejurul Palatului Culturii si nu au facut nici un loc de parcare gratuit in acest proiect pentru ieseni pe pamantul iesenilor, sufocand iesenii… ci mai mult de atat Viceprimarul declara: “In Iasi nu vom mai face locuri de parcare ci vom lua mai multe utilaje de ridicat masimile de pe strazi! Cine vrea sa parcheze in Iasi sa mearga sa plateasca la Palas jumatate de ora sau o ora cat are treaba in centru”. … nu mai continui sa zic nimic despre astfel de proiecte si oamenii din spatele lor ca nu ajunge timpul si nervii

  3. la complexul ala din vitantis e o metoda interesanta: cand pleci, la poarta sta un badigard care te intrebaa de sanatate. daca ii arati bon de cumparaturi de peste 50 de lei, iesi gratis. daca nu, platesti

    metoda cred ca e o idee buna, mai putin badigardu’ lenii

  4. nu mi se pare corecta taxa din punctul de vedere al celor care platesc chirii pentru spatiile inchiriate.
    oare au fost intrebati ce parere au despre aceasta initiativa si cat de mult le vor fi afectate vanzarile?
    pentru ca daca le vor fi afectate simtitor, nu dooar clientii nu vor parca, dar le vor pleca si chiriasii

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.