Vreau să fiu salvat

shutterstock_80600149Citind la Arhi povestea cu vecinul care a murit înecat cu o gură de mâncare, mi-am adus aminte că asta-i o teamă foarte veche de a mea, să mor ca prostul pentru că nu am mestecat destul şaorma aia. Sau să mor aşteptând salvarea, pentru că n-a ştiut nimeni să-mi acorde un prim ajutor.

Cel mai rudimentar ajutor atunci când eu nu sunt în stare, gen un masaj cardiac pe ritm de Stayin’ Alive sau o manevră Heimlich. Sunt nişte chestii simple care pot salva o viaţă. Eu am făcut cursul, am un minim de pregătire, în caz că va fi nevoie vreodată, dar dacă mi se întâmplă mie?

E stupid că nu se predă în licee un curs obligatoriu de prim ajutor. E stupid că statul nu încurajează învăţarea unor manevre de bază care pot face o diferenţă aşa mare. Dar se poate învăţa şi pe cont propriu:

  • Crucea Roşie oferă cursuri de prim ajutor care, în mod stupid, costă 150 de lei, de parcă nu ar fi în interesul fiecărui om să nu moară.
  • Majoritatea corporatiştilor pot face cursurile la serviciu, căci din câte ştiu firmele sunt obligate să ofere aşa ceva. Mergeţi la cine-i responsabil cu Sănătate şi Securitatea Muncii la voi în firmă şi întrebaţi-l când se fac.
  • Sau măcar uitaţi-vă la nişte clipuri pe YouTube, să aveţi un minim de idee unde puneţi mâna şi cum apăsaţi.

Voinţă să fie.

Foto: prim ajutor de la Shutterstock

3 thoughts on “Vreau să fiu salvat

  1. Eu am facut cursul Crucea Rosie gratis caci din cand in cand mai apar si oferte de genul. Am profitat de moment si am invatat ceva nou.

  2. Ţii minte când a murit un nene la concursul ăla de mâncat cârnaţi de Pleşcoi? Toată lumea din jurul lui îl stropea cu apă şi îi spunea rugăciuni. N-ai cu cine, bă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.