Nebunia lui Salam DECONSPIRATĂ

În ultima vreme, Florin Salam pare să aibă cea mai puternică creştere a capitalului de imagine dintre toţi maneliştii români, trăgând în sus toată tagma acestora. M-aş putea hazarda chiar să spun că Florin Salam va aduce manelele în mainstream (în acest moment, manelele sunt muzica indie din România).

Semnele au fost întotdeauna aici:

  • În octombrie 2013 a avut loc primul pas în transformarea lui Florin Salam: a fost audiat în legătură cu ceva consum de cocaină. Atenţie, nu orice etnobotanice dubioase, nu iarbă ca săracii, nu heroină ca drogaţii, ci cocaină, drogul baştanilor, drogul de pe Wall Street, drogul de la Hollywood. A fost transformarea lui în Bad-Boy al manelelor şi al showbiz-ului românesc. Cam ce se întâmplă lunile astea cu Miley Cyrus (explozia subită de sexualitate stângace din videoclipuri şi apariţii live) şi Justin Bieber (arestări peste arestări, poze în ipostaze de căcat etc) – toate astea menite să-i scoată pe cei doi din lumea personajelor pentru copii şi să-i aducă, încetişor, în show-biz-ul matur.
  • Mişcarea #UniţiSalam. La probabil o zi după ştirea cu cocaina a apărut prima dată hashtag-ul #unitisalam – amuzant şi relevant pe fondul desfăşurării în paralel a protestelor ce au folosit hashtag-ul #unitisalvam, însă relevant şi pe fondul posibilităţii unei sentinţe penale în defavoarea artistului.
  • Apare pagina de Facebook Uniţi Salam, care postează imagini prelucrate profesionist, precum cele de mai jos:
  • Vă rog să observaţi că nu sunt imagini care îl terfelesc pe Salam sau fac mişto de el – sunt modificări aduse unor elemente contemporane din pop-culture (logo-uri cunoscute, filtre Instagram, Kate Moss, fonturi cool de designer etc), care au scopul de a atrage nu like-urile maneliştilor, ci like-urile tinerilor hip, la curent cu ultimele tendinţe alternative. Florin Salam e considerat cool de către generaţia alternativă, fără ca ei să-şi dea măcar seama.
  • Chiar şi miştourile mai puţin subtile îl aduc pe Florin Salam în fruntea restului maneliştilor români. Priviţi, de exemplu, imaginea de mai jos, unde Salam este figura centrală a adunării celor mai cunoscuţi manelişti români, luând rolul lui Iisus printre apostolii Adi Minune, Nicolae Guţă, Vali Vijelie, Denisa şi alţii (o parte dintre aceştia fiind, la anumite momente în timp, declaraţi regii manelelor sau ceva similar):
  • skkWKN5

    foto de pe reddit

Toate astea vor culmina în transformarea lui Florin Salam ca un artist mainstream, validat de publicul larg. Primul pas oricum a fost făcut, fiind validat nu doar de dueturi cu Paula Seling sau de colaborarea cu Orchestra Simfonică Bucureşti, ci de însuşi Goran Bregovic, artist balcanic desăvârşit, care a colaborat cu artişti precum Iggy Pop, Gipsy Kings, Emir Kusturica sau Gogol Bordello, artist cu concerte sold-out în România şi în afară, iubit nu de simplioţi, ci chiar de echipe tinere şi dinamice de corporatişti de pe la multinaţionalele din oraşele mari ale ţării.

În final, aş putea merge chiar atât de departe încât să îl văd pe Florin Salam ca pe un adevărat simbol al luptei maneliştilor de a răzbi sub opresiunea academicienilor şi intelectualilor naţiunii, un lider al mişcării de eliberare a artiştilor de culoare de lanţurile underground-ului muzicii din România, un Martin Luther King al lăutarilor talentaţi din această ţară, al cărui singur vis este că, într-o bună zi, vocile sincere ale maneliştilor se vor face auzite liber, la orice radio, la orice MTV, fiind la fel de bine primiţi şi acceptaţi precum alţi artişti de manele din România, precum Voltaj, Cargo sau Direcţia 5.

Sau, cum mult mai bine a spus-o maestrul Salam într-una dintre nenumăratele sale pièce de résistance:

Cineva mă sună cu număr privat
Şi îmi spune că tu m-ai înşelat.
Nu-i adevărat.

One thought on “Nebunia lui Salam DECONSPIRATĂ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.