Încă un biciclist defavorizat şi discriminat

Apropo de bicicliştii ăştia respectuoşi în trafic, un băiat din Cluj pune pe Facebook poza asta, pe care o pun şi eu aici în caz că omul decide să o şteargă:

10303177_10202176528477247_6142543499553305122_n

Şi zice aşa:

510 lei( $150/Eur 120) fine for riding my bike on the pedestrian crossing …in a country where the minimum wage is about $300/mo
WTF is going on ?

Am înţeles, da? Problema nu e că a traversat strada ilegal, punându-şi viaţa în pericol, riscând să zgârie spoilerul vreunui SUV sau să dea peste vreun pieton, ci că de ce e amenda cât jumătate de salariu? Vă zic eu de ce: pentru ca idiotul care a primit o dată amenda asta să se dea naibii jos a doua oară de pe bicicletă când trece zebra.

14 thoughts on “Încă un biciclist defavorizat şi discriminat

  1. …trist, dar adevarat! Acum 2 ani, mergeam linistit la facultate cu bicicleta… masina nu mergea din varii motive, si am trecut legal prin intersectie, intr-adevar cam aproape de trecerea de pietoni si doar m-au atentionat politistii ca nu e chiar ok ce fac. Pe moment mi s-a parut tampita faza, insa dupa cateva minute, gandindu-ma bine, aveau dreptate, si mi se pare foarte normal sa te dai jos si sa treci ca OMU’ si nu ca VACA, parerea mea!

    1. Plus de asta, s-a modificat recent codul rutier si interzice categoric sa treci strada pe la trecere pe bicicleta.
      Probabil motivul vi-l imaginati, e vorba de siguranta acelui biciclist, el se deplaseaza mai repede ca un pieton si exista riscul sa nu fie vazut de cel de la volan. Nu ar trebui o lege sa te invete asta, dar hai sa ne bucuram si noi odata ca exista o prevedere corecta intr-o lege, si ca incearca sa apere biciclistii.
      Cel mai probabil acesta este motivul primirii amenzii, sa invete omul regula, desi sincer i s-a facut o destul de mare mediatizare si ar trebui cunoscuta.

    2. Prietenilor, normal că nicio lege nu trebuie să te învețe să-ți protejezi viața, eu nu vorbeam de cazuri din astea în care treci tu biciclist mai cu moț în viteză pe trecere. Normal că timpul de reacție pentru șofer este limitat. Dar legat de cazul relatat de mine, întotdeuna prefer să fiu întreg și în viață cu legea încălcată. Pe lângă lege mai e importantă și protejarea vieții și asta ar trebui să conteze mai mult. Pentru că dacă la noi e interzisă traversarea pe bicicletă și mersul pe trotuar cu bicicleta, realitatea din trafic este că șoferii, în marea lor majoritate, nu consideră bicicletele ca fiind participanți la trafic dacă acestea se deplasează pe carosabil.

    3. dar cati pietoni care se plimbA ampu…ea pe pistele de biciclisi au primit amenda? nici unul . asta e corect?

  2. Iar esti tu ovi contra la orice si ti se pare absolut normal. Mister perfectiune, nu gresesti niciodată si respecti totul.

  3. Respectivul trebuia sa cunoasca legea si codul rutier si astfel stia ca a primit minimul de amenda. Prevederile pentru biciclisti si pedepsesc cu amenda intre 6 si 8 puncte de amenda. Mie mi se pare clar. Dar deja cred ca cer prea mult de la colegii de bicicleta sa cunoasca macar cele 2 pagini A4 de prevederi legate de biciclisti din codul rutier…

  4. Legea ar trebui respectată. Asta e clar și așa ar trebui să se pună problema, dar…
    Vă dau un caz personal.
    Pe vremea de demult când eram student la Brașov, venisem (pe tren) cu bicicleta din București, abia cumpărată, dădusem pe ea mai mult de 3 amenzi din astea. Bun, am ajuns cu bine, am ieșit din gară, și dau să traversez prima trecere de pietoni care-mi vine în cale, bineînțeles ca “vita”, călare pe bicicletă, mergeam încet și ghici ce, m-a pocnit unu cu scuteru` așa pe trecerea de pietoni. Adică a intrat pe partea mea dreaptă, fix la jumatea distanței dintre mine și roata din spate, fără frînă băiatu`, m-a învîrtit ca pe titirez. Din fericire nu s-a întâmplat mare lucru, adică doar mi-a zgîriat puțin cadru și mi-a descentrat ușor roata din spate. Dar gândiți-vă așa: dacă eu traversam ca “ne-vita”, pe lângă bicicletă (eu de obicei țin bicicleta în dreapta mea când merg pe lângă ea), aș fi rămas eu fără picioare dacă intra ăla în bicicletă și bicicleta în mine cu tot cu scuter? Ce părere aveți, aș fi fost o vită fără picioare?

    1. Eu cred că omul care a avut de obiectat la procesul verbal nu era de acord din start cu această lege și tind să cred că știa că ar trebui să se dea jos de pe bicicletă atunci când traversează pe trecerea de pietoni.
      Oricât am da-o la întors, problema e clasică: mașini-pietoni-etc. vs. biciclete sau aproape orice are roți și e propulsat de forța proprie (exclus cărucior cu rotile).
      Ziceți-mi și mie, ăștia care comentează pe aici, mai ales cei care dau negative, dacă vă e frică sau nu să traversați orice bulevard aglomerat la oră de vârf pieton fiind. Vă zic eu că sigur vă e, asta din cauza vitezei cu care se circulă în apropierea trecerilor de pietoni. Sunt șofer și știu sigur că așa e, am observat de multe ori, chiar și eu fac asta, dar întotdeuna feresc orice biciclist, pentru că știu că între mașină și el stă maxim o bucată de țeavă.
      Până când o să ajungem să vedem noi legi făcute cu cap mai e drum lung.
      Și dacă aveți răbdare să citiți un caz aproximativ legat de problema fundamentală a acestui subiect vă invit să cautați pe google “pudmaroff v. allen”

  5. are dreptate. e exagerat. in germania e 30 euro. amenzile cresc daca e accident insa la nivelul asta ajung. numai daca trece pe rosu. trecerea peste cale ferata cand bariera e jos e 350 euro

    1. Pai si ce treaba avem noi cu ei? In Germania si biciclistii sunt mai civilizati si nu merg ca dobitocii. Am vrea sa fie si la noi cum e in vest, dar numai cand e vorba de bani, nu si de spiritul civic sau de educatia sociala.

  6. in ceea ce priveste venitul. da se calculeaza si in functie de venit, dar si de numarul de accidente.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.